Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemian huippu lienee ohi – Erikoissairaanhoidossa on silti yhä paljon koronapotilaita

Koronapandemian epidemiahuippu lienee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksen mukaan Suomessa ohi.

Todettujen Covid19-tapausten määrä on ollut laskussa viimeiset kolme viikkoa. Samoin erikoissairaanhoidon kuormituksen huippu on ohitettu.

– Ilmaantuvuuden lasku näkyy kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla maan alueilla. Koronan takia sairaalaan joutumisen riski on nyt pienimmillään epidemian aikana. Sillä on selvä yhteys rokotekattavuuteen, joka on nyt eri puolilla Suomea samalla tasolla, johtaja Mika Salminen THL:stä sanoo.

Viikkojen 14–15 (4.–17.4.) aikana erikoissairaanhoitoon tuli runsaat 700 uutta koronapotilasta. Valtakunnallisesti erikoissairaanhoidon uusien potilaiden määrä on pysytellyt korkeahkolla tasolla.

Tehohoidon tarve on kuitenkin kääntynyt laskuun: viikkojen 14–15 aikana tehohoitoon tuli 55 uutta koronapotilasta, kun kahdella edeltävällä viikolla (21.3.–3.4.) tehohoitoon päätyi 84 potilasta.

– Epidemian näkyvän painopisteen siirtyminen vanhempiin ikäluokkiin saattaa ylläpitää sairaalahoidon tarvetta. Tästä on jo viitteitä sairaanhoitopiirien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Tämän takia sairaalahoidon kuormitus laskee hitaasti vaikka epidemiahuippu näyttää olevan Suomessa ohi, Sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki toteaa.

Keskiviikkona 20. huhtikuuta perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli yhteensä 505 koronapotilasta. Perusterveydenhuollossa olevien potilaiden määrä kasvoi jyrkästi vuodenvaihteen 2021−2022 aikana.

Tammi-helmikuussa potilaiden määrä pysyi korkealla tasolla, ja on maaliskuun aikana kasvanut entisestään.

Keskiviikkona päälle kolmannes perusterveydenhuollon osastoilla hoidettavista koronapotilaista oli hoidossa ensisijaisesti muusta syystä.

Koronavirustartuntaan liittyviä kuolemia oli sunnuntaihin 17. huhtikuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 3 589. Viimeisen kahden kalenteriviikon aikana (4.–17.4.) menehtyneitä on kirjattu 337, kun edeltävän kahden viikon aikana kuolemia kirjattiin 406.

Koko epidemian aikana menehtyneiden keski-ikä (mediaani) on 83 vuotta. Koronaan liittyvien kuolemien määrä heijastelee tartuntojen laajaa leviämistä koko väestössä omikron-aallon aikana.

Suomessa 18 vuotta täyttäneistä 87,4 prosenttia on saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta ja 63,8 prosenttia kolme rokoteannosta. 60 vuotta täyttäneistä 85,8 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

Yli 80-vuotiaista kolme rokoteannosta saaneista 44 prosenttia on saanut myös neljännen annoksen.