Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuteen rakennuslakiin vaikuttaminen tehty mahdottomaksi, sanovat maakuntajohtajat kannanotossaan

Vaikuttaminen uuteen maankäyttö- ja rakennuslakiin on tehty mahdottomaksi, sanovat maakuntajohtajat kannanotossaan.

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus muuttui merkittävästi, kun hallitus aiemmin tänä vuonna päätti suurelta osin olla viemättä eteenpäin uutta kaavoituslakia. Rakennuslain uudistus kuitenkin etenee. Maakuntajohtajien mielestä muutos olisi vaatinut uuden lausuntokierroksen, mutta sellaista ei heidän mukaansa ole tulossa.

Esitys uudeksi rakentamislaiksi julkaistiin iltapäivällä 11. huhtikuuta. Maakuntaliitot kritisoivat jo aiemmin sitä, että suullinen kuulemistilaisuus laista järjestettiin vain kaksi päivää myöhemmin 13. huhtikuuta.

– Kohtuuttoman nopealla aikataululla järjestetty yleinen kuulemistilaisuus ei ole riittävä tapa varmistaa sidosryhmien osallistumista. Yli 400-sivuiseen aineistoon perehtyminen ja sen vaikutusten tunnistaminen ei ole mahdollista tällaisessa aikaikkunassa. Vielä kaksi vuorokautta ennen kuulemistilaisuutta sidosryhmillä ei ollut tietoa siitä, millainen on uusi rakentamislaki, miltä osin nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki muuttuu, millä sisällöllä olevat asetukset tulevat liittymään lakikokonaisuuteen tai miten ne laaditaan, kritisoidaan kannanotossa, jonka on allekirjoittanut Suomen maakuntajohtajien puolesta puheenjohtaja, Pohjois-Savon liiton maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Maakuntajohtajat huomauttavat, että aineisto on toistaiseksi saatavilla ainoastaan suomeksi, mikä ei ole valtioneuvoston säädösvalmistelun kuulemisohjeen mukaista.

– Kuulemistilaisuudessa kerrottiin, että palautetta voi toimittaa 22.4.2022 asti. Tietoa ei vielä tämän kannanoton kirjoittamisen hetkellä ole saatavilla julkisesti. Näin ollen valtaosa osallisista ei tiedä, että vapaamuotoista palautetta voi vielä antaa, kannanotossa sanotaan.

Maakuntajohtajien mukaan lakivalmistelussa ei nyt kuulla asianmukaisesti tahoja, joihin laki suoraan vaikuttaa.

– Merkittävästi muuttuneeseen lakiluonnokseen ei ole tosiasiallisesti mahdollista ottaa kantaa esitetyllä menettelytavalla ja aikataululla.