Luke kerää kansalaisten näytteitä mäntyjä tuhoavasta etelänversosurmasta – Tutkija: "Todennäköistä, että sitä löytyisi Loviisasta ja Lapinjärveltä"

Luonnonvarakeskus (Luke) alkaa selvittää mäntyjen tuhoa aiheuttavan etelänversosurman levinneisyyttä. Varmistettuja tapauksia on löydetty pitkin rannikkoa esimerkiksi Helsingistä, Uudestakaupungista ja Turun saaristosta.

– Rannikko on erityisenä kiinnostuksenkohteena, sientä on löytynyt esimerkiksi Venäjältä sadan kilometrin päästä Suomen rajalta. Todennäköistä olisi, että sitä löytyisi Loviisasta ja Lapinjärveltä, Luonnonvarakeskuksen tutkija Eeva Terhonen sanoo.

Etelänversosurmaa aiheuttaa havuparikas-sieni, jota ei ole ennen viime syksyn havaintoja löytynyt koskaan Suomesta mäntyjen tuhojen yhteydestä.

– Elokuussa 2021 männyntaimien vuosikasvaimissa havaittiin huomattavaa tuhoa useassa Etelä-Suomen kohteessa. Kuuma ja kuiva kesä edesauttoivat sienen muuttumista taudinaiheuttajaksi, joka pystyi murtamaan puun puolustuskyvyn, Terhonen kertoo.

Kansalaisilta kerätään näytteitä mäntyjen tuhoista esimerkiksi omista puista tai lähimetsistä. Tyypillisiä oireita etelänversosurmalle ovat ruskettuneet neulaset.

– Kerääjien kannattaa olla ensin yhteydessä minuun. Annamme lisäohjeita ja lähetämme näytekuoren, jossa voi ilmaiseksi lähettää näytteet, Eeva Terhonen sanoo.

Tueksi tuotetaan myös videoita taudin oireista ja näytteiden keruusta kasvukauden 2022 aikana.

– Sienen eristäminen on suhteellisen hidasta. Kun saamme näytteet, noin kahden kuukauden päästä ilmoitamme, jos näytteessä oli havuparikasta.

Tulosten avulla selvitetään, onko sieni tullut Suomeen tiettyä reittiä pitkin, vai onko se kotoperäinen eli sillä on oma osapopulaationsa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut