Suomen työpaikoilla on varsin paljon laittomasti työskenteleviä ulkomaalaisia, selvisi viranomaisten valvonnassa viime vuonna. Joka viidennessä aluehallintovirastojen (avi) työsuojelutarkastuksissa löytyi vähintään yksi ihminen, jolla ei ollut oikeutta tehdä kyseistä työtä Suomessa.
Kaikkiaan avit tarkastivat 1 600 työpaikkaa, joilla on ulkomaalaisia työntekijöitä.
Eniten työnteko-oikeudettomia oli rakennusalalla, jolta työnteko-oikeudettomia löytyi joka kolmannella tarkastuksella.
– Ukrainan sota saattaa kasvattaa tätä epätoivottua ilmiötä lisää. Mitä enemmän Suomeen tulee pakolaisia, sitä valppaampia saamme myös me viranomaiset olla, että työntekijöillä on työoikeus ja heille maksetaan työstä asianmukainen korvaus ja palkasta verot ja muut työnantajamaksut, sanoo tiedotteessa harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta.
Verohallinto löysi viime vuonna harmaan talouden valvonnassa yhteensä 32 miljoonaa euroa pimeitä palkkoja.
Työnteko-oikeuden lisäksi avit tarkastavat, että työntekijöille maksetaan asianmukaista palkkaa. Jos ulkomaisella työntekijällä ei ole paperit kunnossa, hänellä on suurempi riski joutua työnantajan hyväksikäyttämäksi.
– Valvontahavaintojemme perusteella työnteko-oikeudettomille ulkomaalaisille maksetaan usein sellaista palkkaa, joka ei ole Suomen lain perusteella riittävällä tasolla. Toisaalta meillä on usein tarkastuksilla haasteita saada selvyyttä siihen, mitä työpaikalla oikeasti tapahtuu ja millä ehdoilla työtä tehdään. Siksi pyrimme tarkastusten yhteydessä keskustelemaan ulkomaalaisten työntekijöiden kanssa, kertoo tiedotteessa ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Harmaata taloutta torjuvat viranomaiset tekivät viime vuonna yhteistarkastuksia työmaille koronatilanteesta huolimatta.
– Valvontakäynneillä on merkittävä rooli siinä, että laiton toiminta saadaan kuriin. Vaikka ensimmäisenä koronavuonna erityisesti datan analysointi viranomaisten välillä kehittyi ja sitä kautta tarkastusten kohteet valikoituivat tarkemmin, tämä työ ei korvaa paikan päällä tehtävien valvontakäyntien vaikutusta, harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen Verohallinnosta kertoo.
Harmaata taloutta valvoo Suomessa usea viranomainen: aluehallintovirastot, Verohallinto, Kela, Tulli, poliisi, Syyttäjälaitos, konkurssiasiamies, Ulosottolaitos, Eläketurvakeskus, Tapaturmavakuutuskeskus, Työllisyysrahasto, ely-keskus, Valvira, Ruokavirasto.
Viranomaiset ovat ottamassa poliisin johdolla käyttöön uutta yhteistä valvontatapaa, jolla ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyvieä ongelmia voidaan entistä tehokkaammin paljastaa. Malli on tarkoitus ottaa käyttöön esimerkiksi isoilla rakennustyömailla, marjatiloilla ja siivousalalla.