Loviisanleivos haussa, se voisi olla kuningatarmainen – avoin kilpailu kaikille kiinnostuneille

Loviisa

Runebergintortulle haetaan kuningatarmaista haastajaa Loviisan kaupungin julistamalla Loviisanleivos-kilpailulla.

– Tarinan mukaan runebergintorttu sai alkunsa siitä, kun Fredrika Runeberg pyyhki muruja lattialta. Nyt Loviisa pyyhkii sillä leivosrukalla lattiaa, hankkeen koordinaattori Nina Wiklund naurahtaa.

Kaikille avoimen kilpailun semifinaali kisataan torstaina 12.5. kello 15 Lovisavikens skolassa.

Semifinaalista 3 – 5 leivosta etenee lauantaina 14.5. kello 12 käytävään finaaliin, joka pidetään Komedantintalossa.

Voittajan julistaa monipuolinen ja nimekäs tuomaristo, jonka jäsenet paljastetaan myöhemmin.

Paikallisista raaka-aineista ja muunneltavuudesta saa lisäpisteitä.

Wiklund ihmettelee kilpailutiedotteessa, miksi kaikki leivoksiin liittyvät juhlapyhät ajoittuvat talveen ja niin lyhyen ajanjakson sisään.

– Kuningatar Loviisan nimipäivä 25. elokuuta tarjoaa mielestäni leivosten tekoon sekä hienot puitteet että herkullisia kauden raaka-aineita.

K aupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl toteaa, että kuningatar Loviisa Ulriika, jonka nimeä kaupunki kantaa, tunnetaan valistuneena ja lujatahtoisena kuningattarena, joka tiesi mitä halusi.

– Hän nautti varmasti aikoinaan yhden jos toisenkin leivoksen. 1700-luvulla leivokset olivat suurinta huutoa.

Lisäksi Loviisan kaupunki oli kuningatar Loviisan aikaan tapulikaupunki, joten täällä oli mahdollista saada ylellisiä raaka-aineita, joita ei ollut muulla maassa.

– Saatavilla oli mantelia, sitruunaa, kahvia, kaakaota, mausteita, kuivattuja hedelmiä ja rusinoita, Rodendahl luettelee.

Leivonnaisissa käytettiin myös kermaa, voita, kananmunia ja sekä ulkomailta tuotuja että kotimaisia omenoita.

Leivoskilpailun voittajaresepti julkaistaan ja sekä kaupallisilla että ei-kaupallisilla toimijoilla on oikeus leipoa ja myydä leivosta. Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat ohjeet.

Finalisteille annetaan mahdollisuus leipoa leivoksensa uudelleen finaalia varten.

Maineen ja kunnian lisäksi voittaja palkitaan yleiskoneella.

Voittajan valinnassa painotetaan paitsi makua ja ulkonäköä myös muita seikkoja.

Leivoksen pitää sopia sekä ammattilais- että kotileipureiden leivottavaksi.

– Leivos saa olla ”kuningatarmainen” ja viitata Loviisan historiaan.

Paikallisista raaka-aineista ja yhteyksistä Loviisaan sekä kauden, eli elokuun lopun, raaka-aineista saa lisäpisteitä.

– Myös muunneltavuudesta eri ruokavalioihin sopivaksi saa lisäpisteitä, Wiklund huomauttaa.

Jos haluaa osallistua kilpailuun, pitää ilmoittautua viimeistään 9.5. sähköisesti loviisa.fi/ajankohtaista/loviisanleivos/ kautta tai postitse: Nina Wiklund, Sivistys- ja hyvinvointikeskus - Karlskronabulevardi 8, PL 77, 07901 Loviisa. Ilmoittautuessa on muistettava laittaa mukaan nimi ja puhelinnumero.

Semifinaaliin Lovisavikens skolan ruokasaliin 12.5. on saavuttava viimeistään kello 14.45 leivos ja resepti mukana.

– Reseptiin on tärkeää merkitä selkeästi sekä raaka-aineet että valmistusohjeet, Wiklund opastaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut