Rampilla autoon syntyneen Hellin synnytystarina saa usein kauhisteluja osakseen – "Meitä on yllättänyt muiden reaktiot"

Lapsiperhe: Heidi Kuulialan ja Väinö Pitkäniityn Helli-vauva syntyi Pyhtään rampilla joulukuun alussa. Perheen vauva-arki on sujunut hyvin, Hellistä on kuoriutunut sosiaalinen ja vaativa tapaus.

Pyhtään rampilla autoon syntyneestä Helli-vauvasta on kuoriutunut sosiaalinen tapaus. Kun vauvan äitiä, Heidi Kuulialaa (ent. Hänninen) haastateltiin kaksi viikkoa syntymän jälkeen, hän sanoi, että Helli on helppo vauva.

– Nyt ehkä vaihtaisin sanan ”helppo”, Kuuliala naurahtaa.

– Hän on aika vaativa ja sosiaalinen. Hän ilmoittaa tomerasti, mitä tarvitsee, eikä hän viitsi kauheasti yksin olla.

Helli on vahva ja jäntevä jo nyt reilun kolmen kuukauden iässä. Edes eteen tulleet pöpöt ja taudit eivät ole hetkauttaneet häntä.

– Hänellä on hirveästi asiaa ja höpöttelee, on iloinen. Ei ollenkaan hentoinen kukkanen, Kuuliala kertoo.

Raskaus meni noin viikon yliajalle ja Helli oli syntyessään 3,7-kiloinen.

Meitä on yllättänyt muiden reaktiot.

Askolalaiset Heidi Kuuliala ja Väinö Pitkäniitty saavat välillä kuulla kauhisteluja, kun he kertovat, että Helli syntyi joulukuun alussa Volvon etupenkillä Pernajan rampilla.

– Meitä on yllättänyt muiden reaktiot. Meistä se on enemmänkin hassu juttu. Meille asiaan ei liity pelkoa, kun kaikki meni kuitenkin hyvin, Kuuliala sanoo.

Synnytys oli käynnistynyt äkisti yöllä, ja he lähtivät ajamaan kohti Kotkan sairaalaa heti, kun isovanhemmat pääsivät lastenvahdeiksi.

Reilun tunnin ajomatka oli kuitenkin liian pitkä ja Heidi tunsi, että vauva syntyy siihen paikkaan. Väinö Pitkäniitty ajoi hätäkeskuksen ohjeistamana tien sivuun ja tuli ulos autosta ottamaan vastaan syntyvää vauvaa.

Ei ollenkaan hentoinen kukkanen.

Kummallekaan ei jäänyt tilanteesta kuitenkaan mitään traumaa.

– Jos se olisi ollut ensisynnytys, tilanne olisi ollut karmea, kun ei tiedä yhtään, mitä tapahtuu.

Synnytyssalissa Väinönkin stressi lopulta purkautui itkuna.

– Ihmettelin, että mikä hänelle tuli, ei itselläni ollut yhtään järkyttynyt olo. Tajusin, että hän on varmaan aika poissa tolaltaan ja pyysin kriisityöntekijän paikalle, vastasynnyttänyt kertoo.

– Minulla on naisena käsitys, mitä tilanteessa tapahtuu. Tiesin, ettei mikään ole menossa pieleen. Mies ei taas voi sitä tietää. Ja kun kuuntelee synnyttäjää, se kuulostaa siltä, että kohta räjähtää koko muija, Kuuliala vitsailee.

Pariskunta jätti Kotkaan pelkopoliajan, jos ja kun synnytyksestä tulee jonkinlainen jälkireaktio tai trauma.

– Saimme neuvoksi erilaisia keinoja, jos sellainen tulee. Mutta ei sitä ole tullut kummallekaan. Olimme sairaalassa pari päivää ja se oli tarpeellista, kun unta ei oikein saanut ja olimme vähän ihmeissämme tapahtuneesta, Kuuliala kuvailee.

Vauva-arki on sujunut hyvin. Kuulialasta tuntuu kuin vauva olisi aina ollut siinä.

– Arki ei ole oikeastaan muuttunut. Tuntuu että suurempi muutos oli silloin, kun toinen lapsi syntyi.

Pariskunnalla on ennestään 5-vuotias poika ja 3-vuotias tyttö.

Kuuliala kertoo, että poika on ollut hänestä huolissaan, kun heräsi yöllä äitinsä äkillisesti alkaneeseen synnytykseen. Myös kipeää tehnyt imettäminen on poikaa huolettanut.

– Hän on ihmetellyt, miksi sattuu. Hän on myös ollut kiinnostunut minun vatsastani, että sattuuko siihen vielä.

Vauvasta isosisarukset eivät ole ollut moksiskaan ja myös heillä elämä on jatkunut samaa rataa.

Erikoinen synnytystarina on toki kerrottu myös perheen vanhemmille lapsille.

– Kolmevuotias ei oikein ymmärrä, mutta viisivuotias kertoo ylpeästi varmaan kaikille vastaantuleville, että ”tää muuten synty tonne autoon”, Kuuliala nauraa.

Elämänsä ensimmäiset hetket Helli vietti autossa. Silti alkuun hän ei meinannut tykätä autoilusta ja aina meinasi päästä kiukku.

– Nykyään viihtyy hyvin autossakin ja ollaan tehty jo pidempiä reissuja. Hän on kyllä ihana ja persoonallinen vauva, Heidi Kuuliala huokaa onnesta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut