Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhani Merimaa muistaa, miten Andy McCoy otti haltuun takahuoneen Foo Fightersin Tavastian-keikalla – "Nyt olemme nähneet aidon rock'n'roll-tähden"

Elettiin loppukesää 2003, kun olutmerkki Koff päätti tempaista. Yhtiö tuotti Suomeen Foo Fightersin esiintymään Helsingin Tavastialle. Yleisöksi valikoitui 700 ihmistä, jotka olivat saaneet pilettinsä yhtiön järjestämästä kilpailusta. Maisemanvaihdos oli melkoinen, sillä edeltäneellä viikolla yhtye oli soittanut 82 500 katsojalle Irlannin Slane Castlessa.

Tavastian legendaarinen nokkamies Juhani Merimaa muistaa tuon keikan erittäin hyvin.

– Siinä oli kaksi selkeää keulahahmoa. Oli Nirvanasta tuttu Dave Grohl ja sitten erittäin eloisa ja hyvin soittanut rumpali Taylor Hawkins. Se on oma tarinansa, miten Nirvanan raunioilta bändi alkoi aikoinaan rakentua ja nostaa itsensä siihen mittakaavaan, että siitä tuli lopulta stadionluokan yhtye.

– Jo tuolloin bändi oli hyvin osaava ja sillä oli jo vahva fanikuntansa, Merimaa kuvaa.

Taylor Hawkins menehtyi viikonloppuna Kolumbiassa. Tapahtunut on ollut järkytys ympäri maailmaa.

– Taylor oli esikuva monille muusikoille ja soittajille. Hän oli hyvin inspiroiva tyyppi ja monet saivat jo hänen pelkästä olemuksestaan paljon energiaa, Merimaa luonnehtii.

Yhtye esiintyi hyvin ja poistui takahuoneeseen. Sinne saapui kohta ryhmälle tuttu mies, kukapa muukaan kuin Hanoi Rocksista tuttu Andy McCoy.

– Foo Fightersin kaverit olivat Andystä todella innoissaan, hehän olivat nuorempana kuunnelleet paljon Hanoi Rocksia ja toisaalta myös Smackia ja pitivät kummankin ryhmän meiningistä. Andy otti tietysti takahuoneen haltuun välittömästi.

Merimaa muistelee, että Andy esitteli yhtyeelle muun muassa sormuksiaan, joita riitti moneen lähtöön ja useampaan sormeen. Yhdysvaltalainen yhtye seurasi tilannetta osin hämmentyneenä, kunnes oli aika lähteä hotelliin.

– Kuski tuli hakemaan yhtyettä majapaikkaan. Joku heistä tuumasi kuljettajalle, että nyt me olemme nähneet aidon rock'n'roll-tähden!

Suhtautumistapa kertoi siitä, että yhdysvaltalaisyhtye koostui lopulta hyvin tavallisista ihmisistä. Vaikka mittakaava oli iso, Merimaa havaitsi soittajissa vahvaa duunariaspektia.

– Yhtyeessä ei ollut minkäänlaista starakulttuuria, hän sanoo.