Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopassa matkaillut voi tuoda tuliaisena superbakteereja – Riski suurin näillä matkailijoilla, kertoo tuore tutkimus

Ulkomailla sairaalahoitoon joutuvat matkailijat kantavat usein kotiin palatessaan monille antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereja. Euroopassa tartunnan riski on suurin Itä- ja Etelä-Euroopassa sairaalassa olleilla, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan antibiooteille vastustuskykyisten eli resistenttien bakteerien, niin kutsuttujen superbakteerien, yleistyminen on merkittävä maailmanlaajuinen uhka ihmisen terveydelle. Resistentit bakteerit siirtyvät maasta ja maanosasta toiseen, kun matkailijat kuljettavat tietämättään resistenttejä suolistobakteereja kotimaahansa.

Erityisen helposti resistenttejä bakteereja saavat kohdemaassa sairaalahoitoon joutuvat matkailijat. Aiemmissa suomalaistutkimuksissa on osoitettu, että tropiikin lisäksi myös Euroopan maissa sairaalahoitoon joutuneet matkailijat voivat kantaa moniresistenttejä bakteereja.

Sairaaloiden suojaamiseksi Suomessa seulotaan moniresistenttejä bakteereita potilailta, jotka ovat olleet sairaalahoidossa ulkomailla.

Tuoreessa Helsingin yliopiston sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tutkimuksessa selvitettiin, kuinka iso osa Euroopassa sairaalaan joutuneista matkailijoista kantoi Suomeen tullessaan superbakteeria. Tutkijat analysoivat seulontatuloksia 1 772 potilaalta, joilta oli seulottu moniresistenttejä bakteereja vuosina 2010–2019.

Potilaat olivat olleet seulontaa edeltävän vuoden aikana sairaalahoidossa Euroopassa.

Tiedotteen mukaan tutkimus osoittaa, että seulonta sairaaloissa kannattaa. Potilaista noin 17 prosenttia kantoi yhtä tai useampaa moniresistenttiä bakteerikantaa.

– Kaikkein suurin tartunnan riski oli itäisen Euroopan maiden sairaaloissa. Noin 28 prosenttia Itä-Euroopassa hoidetuista kantoi superbakteeria, kertoo tiedotteessa väitöskirjatutkija Mikael Kajova.

Tutkimus on osa Kajovan väitöskirjatyötä.

Tutkimuksen mukaan ulkomaisessa sairaalassa annetut antibioottihoidot kasvattivat matkailijan riskiä saada reissulta superbakteeri.

– Suomi on ollut matalan antibioottiresistenssin maa. Vaikeutuva resistenssitilanne maailmalla näkyy hiljalleen myös meillä, kun bakteerit kulkeutuvat tänne muun muassa matkailijoiden mukana. Tutkimus auttaa sairaaloita suunnittelemaan riskiarvioon perustuvaa suojautumista moniresistenteiltä bakteereilta, kertoo tiedotteessa professori, ylilääkäri Anu Kantele.