Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Lemmikkien kanssa Ukrainasta pakeneville tulee oma vastaanottokeskus – "On erittäin tärkeää saada kaikki lemmikit rokotettaviksi"

Riihimäen vastaanottokeskukseen majoitetaan jatkossa keskitetysti Ukrainan pakolaisia, joilla on mukanaan lemmikki. Siellä lemmikki saa Ruokaviraston terveysohjeistuksen mukaista hoitoa, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedotteessaan.

Vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä muutamia ukrainalaisten lemmikkejä, kuten koiria ja kissoja. Suurin osa Ukrainasta paenneista on lemmikkinsä kanssa yksityismajoituksessa.

– Tähän mennessä jokaisen kissan ja koiran majoitus on järjestetty erikseen. Asiakkaita ei eroteta lemmikeistä. Kaikkiin vastaanottokeskuksiin ei kuitenkaan voi tuoda lemmikkejä esimerkiksi allergioiden ja tilojen takia, kertoo tiedotteessa ylijohtaja Jari Kähkönen.

Riihimäellä Kotokunta Oy:n ylläpitämän vastaanottokeskuksen toiminta alkaa viimeistään 5. huhtikuuta.

Ruokavirasto on muistuttanut, että ukrainalaisten lemmikkieläinten tuomat terveysriskit tulee tiedostaa. Tilanne on uusi, koska aikaisemmin turvapaikanhakijoilla ei käytännössä ole ollut mukana lemmikkejä. Vastaanottokeskuksissa ei ole sen vuoksi aiemmin tarvinnut huomioida lemmikkien tuloa ja eläintautiriskejä.

Vastaanottokeskukset noudattavat tiedotteen mukaan lemmikkien kanssa Ruokaviraston ohjeita eristyksestä ja ohjeistavat lemmikkien omistajia. Vähintään 30 päivän eristyksen lisäksi vastaanottokeskukset järjestävät lemmikeille eläinlääkärin, joka huolehtii tarvittavista rokotuksista.

– Vastaanottokeskukset pyrkivät selvittämään myös yksityismajoituksessa asuvilta, onko heillä mukana lemmikkejä. Myös heidät ohjataan eläinlääkäriin. On erittäin tärkeää saada kaikki lemmikit rokotettaviksi, sanoo Kähkönen.

Suomen eläinsuojelu ehdotti toissaviikolla sisäministeriölle, että se perustaisi oman vastaanottokeskuksensa lemmikkien kanssa maahamme pakeneville ukrainalaisille.

– Lemmikkien keskittäminen samaan vastaanottokeskukseen on toimivin ratkaisu sekä ihmisten että eläinten kannalta, toteaa Kähkönen tiedotteessa.

Näin voitaisiin ehkäistä ihmiselle vaarallisten tautien leviämistä ukrainalaislemmikeistä Suomeen – SEY ehdottaa hätämajoitusta konttiin

Ruokavirasto varoittaa: Ukrainasta tulevissa lemmikeissä voi piillä terveysriskejä – "Vaikka raivotaudin maahantulon riski on pieni, niin..."

Ukrainan pakolaiset saavat nyt tuoda lemmikkinsäkin turvaan ilman terveystodistuksia – Näin Suomi torjuu vaarallista loista, joka voisi levitä tänne ulkomailta tulevien koirien mukana

Avustuskeikan organisoinut suomalainen: Lemmikkejä omistavat ukrainalaiset ovat motissa – "Avun tarve ei ole kadonnut mihinkään"