Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säätila | Viikonloppuna luvassa lunta ja myrskyä myös Loviisan seudulle

Ilmatieteen laitos: Talvi tulee takaisin viikonlopun matalapaineiden myötä

Kymenlaakson Sähköverkon alueella puhaltaa tuuli myrskylukemissa. Kymenlaakson Sähköverkon tiedotteen mukaan ennusteet kertovat, että lauantaina 26.3. yhtiön toimialueella puhaltaa tuuli myrskylukemissa. Etenkin alueen itäosissa on todennäköisyyksiä jopa 22–24 m/s puuskiin.

Myös Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eerik Saarikallen mukaan näyttää siltä, että tuulen nopeus voi nousta hieman yli myrskyrajan, joka on 21 metriä sekunnissa.

Myös merialueilla tuulen nopeus noussee myrskylukemiin.

Lauantain vastaisena yönä matalapaineen keskus siirtyy Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta alkaa virrata voimalla kylmää ilmaa. Tuuli on hyvin puuskaista ja myrskypuuskat ovat todennäköisiä maan etelä- ja keskiosassa.

– Tuulivahinkoihin ja paikallisiin sähkökatkoihin on syytä varautua, vaikka routainen maa hillitsee puiden kaatumisia, arvioi ylimeteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Talviset olosuhteet vaikuttavat jonkin verran myrskyn vaikutuksiin. Kun puissa ei ole lehtiä ja maa on edelleen jäässä, puuvauriot eivät ole yhtä mittavia kuin esimerkiksi kesäolosuhteissa. Etenkin yli 22 m/s lukemissa puuvauriot ovat kuitenkin todennäköisiä ja vaikutuksilta sähköverkkoon tuskin vältytään.

Matalapaine iskee uudelleen jo sunnuntai-iltana. Saarikallen ennusteen mukaan tässä matalapaineessa ei ole enää kyse myrskystä, koska tuulennopeus ei nouse enää myrskylukemiin. Matalapaine tuo kuitenkin voimakkaita lumisateita ja erittäin huonoa ajokeliä etenkin maan keskiosiin.

– Enimmäkseen sataa lunta, mutta sadealueen jälkipuolella voi tulla vähän vettäkin, Saarikalle sanoi.

Suomen etelä- ja länsirannikolla plussalla oleva lämpötila sulattaa lumen ainakin osittain, vaikka se sataisikin alun perin lumena.

Kymenlaakson Sähköverkko on nostanut valmiustilaa ja varannut lisäresursseja vikapalveluun, sähköverkon käyttökeskukseen sekä sähkövaurioiden korjaukseen.

Vikapaikoista, esimerkiksi linjoille kaatuneista puista, pyydetään ilmoittamaan häiriöilmoitusnumeroon. Vikapalvelu palvelee ympäri vuorokauden. Vikapaikoista voi ilmoittaa myös verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella: tee vikailmoitus. Sähkönjakelun tilannetta voi seurata tilannekartalta: Katso sähkönjakelun tilanne KSOY:n häiriökartalta.

Sähkölinjoille kaatuneisiin puihin ei tule tiedotteen mukaan itse koskea, eikä puita pidä ryhtyä poistamaan omatoimisesti sähkölinjojen päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi. Johdoille kallistuneisiin puihin ja lähellä maata roikkuviin johtimiin tulee pitää 20 metrin varoalue.