Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kela-taksi voi yhä jättää tulematta etenkin Uudellamaalla, Kela vaatii korvauksia – Toimi näin, jos Kela-taksi ei tule sovitusti

Kela-taksit myöhästelevät ja kyydit jopa peruuntuvat etenkin Uudellamaalla, tiedottaa Kela. Ongelmien vuoksi Kela on joutunut käyttämään taloudellisia sanktioita.

Ongelmat alkoivat, kun osa Kela-taksien palveluntuottajista vaihtui vuoden 2022 alussa. Kelan mukaan saatavuusongelmat ovat helpottaneet, mutta joillakin paikkakunnilla ongelmia on yhä.

– Valtaosassa maata palvelu toimii tällä hetkellä erittäin hyvin, mutta kaikkialla palvelun taso ei ole sitä, mitä Kelan kanssa tehty sopimus edellyttäisi, kertoo tiedotteessa vastaava suunnittelija Anne Giss.

Kelan mukaan sen korvaamia taksimatkoja tehtiin tammi–helmikuussa 2022 kaikkiaan noin 600 000 kappaletta ja näistä noin 99 prosenttia toteutui asiakkaan tilauksen mukaisesti.

Kela-taksi tarkoittaa Kelan tukemaa taksikyytiä. Kela voi maksaa taksikyytejä ihmiselle, joka ei terveydentilansa tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi pysty matkustamaan muulla kulkuneuvolla.

Jos sovittu kuljetus on myöhästymässä yli 15 minuuttia tai peruuntumassa, Kela-taksin palveluntuottajan eli käytännössä välityskeskuksen pitäisi ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja sopia, miten asiakas saa korvaavan kuljetuksen.

– Kelassa on huomattu, että taksipalveluntuottajat eivät ole aina järjestäneet asiakkaille korvaavia kuljetuksia, jos ne eivät pysty itse toteuttamaan matkaa. Kela tulee kiinnittämään huomiota tähän palveluntuottajien kanssa, Giss sanoo tiedotteessa.

On Kelan mukaan tärkeää, että asiakkaat tietävät omat oikeutensa, jos etukäteen tilattu kuljetus myöhästyy tai peruuntuu.

Jos taksi ei tule sovitusti, asiakkaan pitäisi ottaa ensin yhteyttä palveluntuottajaan ja sopia, miten asiakas saa korvaavan kuljetuksen.

Jos tilausvälityskeskukseen ei saa yhteyttä, asiakas voi tilata kuljetuksen muualta ja laskuttaa kulut siltä palveluntuottajalta, jolta kuljetus oli alun perin tilattu.

Jotta käynti terveydenhuoltoon onnistuu, Kela-taksi kannattaa aina tilata etukäteen, Kela muistuttaa. Sen mukaan erityisesti invataksia voi olla vaikea saada, jos kyytiä ei ole tilannut etukäteen.

Jos taksimatka ei toteudu tilauksen mukaisesti, asiakkaan kannattaa aina reklamoida ensisijaisesti palveluntuottajalle. Kela korostaa, että on tärkeää, että reklamaatio on tehty tarkasti. Siinä pitäisi kertoa, mitä tapahtui, missä ja mistä matka oli tilattu ja minkä palveluntuottajan tilauksesta oli kyse.

Palautetta voi antaa myös suoraan Kelan asiakaspalveluun. Toinen vaihtoehto on lähettää viesti OmaKelassa.