Parimetrinen aallokko, pimeää ja kova tuuli, mutta Pellingissä rysään ajanut venekunta pelastui – Suomen meripelastusseura palkitsi vuoden meripelastajat Porvoosta
3
Tunnustus lämmittää, vaikka pelastustilanne kaksimetrisessä aallokossa oli vaikea. Jan Haapoja, Mika Mastomäki, Sebastian Nilsson-Ollandt, Mikko Aroniitty, Jari Salonen ja Meeri Dahlberg. Outi Paappanen
Katso isompi kuvaNyt on vene telakalla, mutta kaksimetrisessä aallokossa tehty pelastustyö oli jotain muuta kuin helppoa kiipeilyä. Outi Paappanen
Katso isompi kuvaMeripelastajat Sebastian Nilsson-Ollandt ja Mika Mastomäki. Outi Paappanen
Suomen Meripelastusseura nimitti porvoolaisten pelastusveneiden Aktia Porvoon ja Securitaksen miehistöt vuoden 2021 meripelastajiksi kahden henkilön venekunnan pelastamisesta erittäin vaikeissa sääoloissa viime syksynä.
Moottorivene ajoi rysään ja menetti ohjailtavuutensa huonossa säässä Pellingin länsipuolella illalla 22. lokakuuta 2021. Merenkäynti oli kovaa, satoi ja oli pimeää.
Porvoon Meripelastajien partioajosta palaamassa ollut pelastusvene Aktia Porvoo ehti 20 minuutissa apuun.
Meeri Dahlberg, Jan Haapoja ja Mikko Aroniitty työpaikallaan. Outi Paappanen
Haveriveneen moottori toimi edelleen ja vene peruutti vasta-aaltoon. Aktian saapuessa paikalle vene oli noin 200 metrin päässä saaresta ja vaarassa ajautua rantakivikkoon.
– Hankaluuden aiheutti keli ja pimeys, kun kahdeksan jälkeen saatiin tehtävä ja silloin oli jo ihan pilkkopimeä. Sinänsä oli ihan turvallinen olla vaikka merenkäynti oli voimakas ja aalto oli aika jyrkkää, Aktia Porvoon päällikkö Mikko Aroniitty muistelee iltaa.
– Se oli rutiinitehtävä, mutta sääolosuhteet olivat haastavat. Tehän käännyitte ympäri heti, kun kuulitte paikasta, Meeri Dahlberg lisää.
Pienempi pelastusvene Securitas oli hälytyksen kuullessaan kauempana Porvoonjoessa ja kääntyi heti ympäri.
– Kun kuultiin radiosta johtokeskuksesta, että siellä on vene rysässä, niin arveltiin heti että tällä tuulella siellä ehkä tarvitsee lisäkäsiä ja kalustoa, Securitaksen päällikkö Sebastian Nilsson-Ollandt kertoo.
Palkitut pelastajat Mika Mastomäki, Mikko Aroniitty, Jari Salonen ja Jan Haapoja takarivissä ja edessä Meeri Dahlberg ja Sebastian Nilsson-Ollandt. Outi Paappanen
Kovan merenkäynnin vuoksi Aktia ei yrityksistä huolimatta päässyt turvallisesti avustettavan viereen. Lopulta hinausköysi saatiin pelastusveneeseen sitomalla se pelastusliiviin, jonka miehistö sai poimittua vedestä.
Merenkäynnistä ja rannan läheisyydestä johtuen jouduttiin hinaus tekemään peruuttamalla.
Apuun rientänyt Securitaksen miehistö opasti Aktia Porvoota peruuttamaan oikeaan suuntaan, koska näkyvyyttä ei ollut ja ranta oli hyvin lähellä. Kun päästiin tuulensuojaan Pellingin pohjoispuolelle, hinausvuoron otti Securitas, joka kuljetti avustettavan veneen loppumatkan Tirmoon.
Boomeranger parkissa. Outi Paappanen
Tehtävä kesti yhteensä reilun tunnin. Rajavartiolaitoksen helikopteri seurasi varmistamassa tilannetta ilmasta käsin Pellingin pohjoispuolelle saakka.
Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg kertoo hinausten olevan tuttuja vapaaehtoisille meripelastajille.
– Tässä tapauksessa pimeys, 15 metriä sekunnissa puhaltava tuuli ja parimetrinen aallokko tekivät muuten tavanomaisesta tehtävästä erittäin vaikean. Onnistumiseen tarvittiin molempia pelastusveneitä ja miehistöjen saumatonta yhteistyötä, Stenberg painottaa.
Aktia Porvoon ja Securitaksen miehistöt ovat vuoden meripelastajia. Kuvassa Sebastian Nilsson-Ollandt ja Mika Mastomäki. Outi Paappanen
Aktia Porvoossa olivat Aroniityn lisäksi miehistö Jari Salonen, Meeri Dahlberg ja Mika Mastomäki. Securitaksessa oli Nilsson-Ollandtin lisäksi kansimies Jan Haapoja.
Miehistöt palkitaan Vuoden meripelastaja -nimityksellä, Meripelastajan malja -kiertopalkinnolla ja Meripelastusseuran ansiomerkeillä. Huomionosoitukset jaetaan Meripelastusseuran koulutuspäivillä MS Silja Serenadella perjantaina.
Meripelastusseura on jo vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.