Fortum jätti tänään ministeriölle hakemuksen Loviisan ydinvoimalan käytön jatkamisesta vuoden 2050 loppuun saakka

Energia: Lupaa haetaan myös muualta Suomesta tuotavan matala- ja keskiaktiivisen ydinjätteen käsittelyyn ja loppusijoitukseen.

Historian siivet havisivat perjantaina 18.3., kun Fortum Oyj:n delegaatio kävi Työ- ja elinkeinoministeriössä jättämässä hakemukset Loviisan ydinvoimalan molempien yksiköiden käyttöluvan jatkamisesta enintää vuoden 2050 loppuun saakka.

Samalla yhtiö haki lupaa käsitellä ja loppusijoittaa voimalaitoksen ulkopuolelta tuotavaa keski- ja matala-aktiivista ydinjätettä Hästholmenin saaren kallioperään 150 metrin syvyyteen louhittuihin loppusijoitustiloihin.

Matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitokselle haettiin lupaa vuoden 2090 loppuun saakka.

Käyttölupahakemusten käsittelyyn sisältyy lain mukainen lausuntomenettely, josta kuulutetaan huhtikuussa. TEM pyytää tuolloin lausuntoja useilta viranomaisilta, yhteisöiltä ja vaikutusalueen kunnilta sekä varaa kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden lausuntojen ja mielipiteiden esittämiseen.

Yhtiössä arvellaan, että lupakäsittely kestää noin vuoden verran.

– Haluamme tukea Suomen ja Euroopan hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista ja mahdollistaa varman, kilpailukykyisen ja kestävän energiajärjestelmän rakentamisen, sanoi Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus.

– Loviisan voimalaitoksen käyttöiän jatkaminen on merkittävää koko Suomelle, sillä se vaikuttaa puhtaan kotimaisen sähkön toimitusvarmuuteen jatkossakin, Ollus täydensi.

– Henkilöstömme on koko voimalaitoksen historian ajan tehnyt todella hienoa työtä turvallisen ja luotettavan sähköntuotannon puolesta. Heidän osaamisensa ja asiantuntemuksensa ansiosta Loviisan voimalaitos on hyvässä kunnossa ja voimme turvallisesti jatkaa sen toimintaa, sanoo Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo.

Tulevina vuosikymmeninä Hästholmenissa tehtävät, yhteensä noin miljardin euron investoinnit pitävät Valkamon mukaan sisällään useita suuria ja pieniä kunnossapitoon liittyviä projekteja sekä investointeja, jotka sijoittuvat pitkälle aikajanalle.

– Tekniikkaan, mutta myös henkilöstön kunnossapitoon ja kehittämiseen tulee jatkuvasti panostaa, Valkamo sanoi..

– Hyväksytyn lupapäätöksen jälkeen niiden tarkempaa suunnittelua jatketaan, kun tehdään vuoden 2050 loppuun ulottuvaa tiekarttaa. Ensimmäinen muutos on se, että suunnitelmia ja päätöksiä ryhdytään tekemään pidemmällä, vuoteen 2050 ulottuvalla aikajanalla.

– Päätös hakea jatkolupaa oli merkittävä Fortumille sekä erityisesti myös henkilöstölle, jolle varmuus toiminnan jatkuvuudelle oli tärkeää, Valkamo totesi.

Käyttölupahakemuksen ja sitä edeltäneen Ympäristövaikutusten arvioinnin käsittelyyt osallistui yhteensä noin 200 henkilöä. Voimalaitoksen varajohtajan Thomas Buddaksen mukaan selvitykset toivat runsaasti uutta mielenkiintoista ja merkittävää tietoa ydinvoimalaitoksen vaikutuksista.

– Yksi merkittävimmistä tiedoista oli selvitys voimalaitoksen sosioekonomisista vaikutuksista, ei pelkästään Loviisan ja Lapinjärven alueella, vaan laajemmin Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson alueilla, Buddas kertoi.

Ramboll Finland Oy:n selvityksen mukaan Loviisan ydinvoimalan käyttöiän jatkaminenvuoteen 2050 saakka toisi Suomeen uusia työpaikkoja keskimäärin 1 336, joista Loviisan seudulle 255, aluetasolle 482 ja valtakunnan tasolle 599 henkilötyövuoden verran.

Fortumin käyttölupahakemusta käsittelee valtioneuvosto. Valtioneuvosto pyytää lausuntoja useilta eri tahoilta, mukaan lukien Säteilyturvakeskukselta ja tekee päätöksensä asiantuntijalausuntoihin perustuen.

Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut