Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Ruokavirasto varoittaa: Ukrainasta tulevissa lemmikeissä voi piillä terveysriskejä – "Vaikka raivotaudin maahantulon riski on pieni, niin..."

Suomeen tulee Ukrainan sotaa pakenevien mukana myös lemmikkieläimiä, joiden maahantuontivaatimukset eivät olosuhteista johtuen täytä kaikkia etukäteisvaatimuksia. Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan näiden eläinten kanssa tekemisissä olevia, että eläimiin saattaa liittyä myös jonkinasteisia terveysriskejä sekä ihmisille että muille eläimille.

Ruokavirasto tiedotti 4. maaliskuuta lievennyksistä Ukrainan sotaa pakenevien mukana saapuvien lemmikkien maahantuontivaatimuksissa.

Eläinten maahantuontivaatimusten tarkoituksena on suojata ihmisten ja eläinten terveyttä. Koska Ukrainassa esiintyy eläimissä muun muassa raivotautia (rabies), turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin, kissoihin ja fretteihin on syytä välttää, ruokavirasto sanoo tiedotteessa.

– On tärkeää, että pakolaisia auttavat henkilöt ja heidän lemmikkieläimensä pysyvät erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy. Pääsääntö eristysajalle on 30 vuorokautta, ja tänä aikana eläimen hoidosta vastaa vain lemmikin oma perhe. Ruokavirasto voi pidentää eristysaikaa tarpeen mukaan. Lemmikkiä saa ulkoiluttaa vain kytkettynä, eikä se ulkonakaan saa olla kosketuksissa muihin eläimiin tai ihmisiin, tiedotteessa muistutetaan.

Lisäksi on tärkeää, että kaikki Ukrainasta perheidensä mukana tulleiden lemmikkieläinten omistajat tai haltijat ohjataan pikaisesti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin. Näin puutteet maahantuontivaatimuksissa voidaan täydentää esimerkiksi rokotteiden ja loislääkityksen osalta.

– Vaikka raivotaudin maahantulon riski on pieni, niin tauti on ihmisille ja muille nisäkkäille tappava ilman asianmukaista, ajoissa aloitettua hoitoa. Ukrainasta tulleiden lemmikkieläinten kanssa tekemisissä olevien on syytä olla tietoisia siitä, että tilannetta on tarkkailtava eri tavoin kuin suomalaisten lemmikkien kanssa, yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu sanoo tiedotteessa.

Ruokavirasto edellyttää, että maahantuontivaatimuksiin sisältyvät rokotukset ja madotukset tehdään mahdollisimman pian lemmikkieläinten Suomeen saapumisen jälkeen.

Avustuskeikan organisoinut suomalainen: Lemmikkejä omistavat ukrainalaiset ovat motissa – "Avun tarve ei ole kadonnut mihinkään"

Ukrainan pakolaiset saavat nyt tuoda lemmikkinsäkin turvaan ilman terveystodistuksia – Näin Suomi torjuu vaarallista loista, joka voisi levitä tänne ulkomailta tulevien koirien mukana