Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lunta on joka paikka täynnä, millaisia tulvia on luvassa? – Näin ennustaa Suomen Ympäristökeskus

Vaikka talven aikana on kertynyt paikoin poikkeuksellisen paljon lunta, on koko maahan on ennustettu melko tavanomaisia kevättulvia, tiedottaa Suomen Ympäristökeskus.

Pohjanmaan rannikolla ensimmäinen tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella, minkä jälkeen sää viilenee, ja toinen huippu on edessä huhtikuussa.

Etelä- ja Lounais-Suomessa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti huhtikuun alkupuolelle, Pohjois-Pohjanmaalla huhtikuun lopulle ja Lapissa todennäköisesti toukokuulle.

Lämmin sää sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikon joissa kuluvan viikon aikana. Yöpakkaset hidastavat sulamista etelässä ja lounaassa, mutta Pohjanmaalla rannikon läheisyydessä virtaamat lähtevät nousuun loppuviikolla.

Keski- ja Itä-Suomen suurten järvien pinnat ovat nousemassa keskimääräistä korkeammalle runsaan lumen vuoksi.

Lunta on Oulun eteläpuoleisella alueella selvästi keskimääräistä enemmän, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa monin paikoin kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Runsaasta lumipeitteestä huolimatta alueelle ennustetaan keskimääräistä tai hieman suurempaa kevättulvaa.

– Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sulamisajan säästä. Pitkä lämmin ja sateinen kausi nostaa tulvan herkemmin vahinkorajalle. Toisaalta lyhyehköt lämpenemisjaksot yöpakkasineen saavat lumen sulamaan verkkaisemmin, jolloin tulvariski pienenee, huomauttaa tiedotteessa tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.