Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Hienoin juttu, missä olen ikinä saanut olla mukana" – Valmentaja Matti Vestman ja hänen perheensä majoittaa täyshoidossa Porlammilla 30 ukrainalaista äitiä ja lasta

Painonnostovalmentaja ja Tempaus-Areenan perustaja ja yrittäjä Matti Vestman, hänen Anne-vaimonsa sekä Vestmanin tytär Katariina Varis majoittavat 30 ukrainalaista perheen omistamaan kiinteistöön Lapinjärven Porlammilla.

Ensimmäiset 23 ukrainalaista äitiä ja lasta saapuivat Porlammille keskiviikon vastaisena yönä, ja lisää oli tulossa loppuviikolla.

– Tämä on koko Tempaus-Areenan yhteisön juttu, mutta Annella ja Katalla on erittäin suuri rooli. Niin kuin on myös Tammilehdon hernetilan yrittäjillä, jotka ovat majoituspaikkoja koordinoineet ja jotka toivat ensimmäiset 23 ukrainalaista Porlammille, Vestman kertoo.

Tempaus-Areenan painonnostoyhteisöstä on löytynyt sitoutuneita maksajia jo nyt niin, että Porlammille saapuneet ja vielä saapuvat ukrainalaiset saavat täyden ylläpidon nykyisessä majapaikassaan vähintään kolmen kuukauden ajan. Jatkoa aiotaan katsoa matkan varrella.

Painonnostoväki on jo nyt sitoutunut auttamaan taloudellisesti kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Ja talkoohenki Porlammilla on ollut valtavan hienoa. Martat vastaa nyt hankkimamme ruoan laittamisesta, tulkin saamme paikalle jo keskiviikkona, niin kuin myös kirkon ja diakoniapuolen ihmisiä. Ja monelta muulta suunnalta on myös tulossa apua.

Meillä on yksi yhteinen kieli, hymy.

Matti Vestman

– Kata puolestaan koordinoi parhaillaan muun muassa vaate- ja kenkätarpeita, sanoo Vestman, joka on sijoittanut ukrainalaisten auttamiseen myös omaa rahaansa.

Vestman sanoo heränneensä katsomaan uutisia Ukrainan sodasta useita kertoja yössä aina sodan alkamisesta lähtien. Jotain oli pakko tehdä, hän summaa.

Sodan kauhujen Vestman sanoo iskeytyneen häneen toden teolla viimeistään siinä vaiheessa, kun hän näki majoittamansa ukrainalaisäidit.

– Kun katselin näitä ihmisiä silmiin ja tarjosin sämpylää heidän pienille lapsilleen keskellä yötä, niin päätin, etten enää ikinä valita mistään, Vestman sanoo nieleskellen ja jatkaa:

– He olivat ensin kävelleet helvetillisen matkan ja sen jälkeen matkustaneet useita päiviä paikasta toiseen. Pesulle he eivät olleet päässeet moneen päivään. Saimme heidät ruokittua ja moni jaksoi vielä pesullekin ennen nukkumaanmenoa. Kata lähti kotiin perheensä luo kello 2.30, mutta me jäimme Annen kanssa yöksi ukrainalaisten seuraksi ja turvaksi.

Ihmisten inhimillisen hädän näkeminen on aina tunteikasta. Ja vaikeaa. Sitä se on Vestmanillekin.

– Omien lasten ja lastenlasten syntymät ovat erilainen asia. Mutta jos miettii jotain vuoden painonnostovalmentaja -titteliä tai vastaavaa, niin ne ovat kalpeita juttuja tällaisen rinnalla. Tämä on hienoin juttu, missä olen ikinä saanut olla mukana.

Porlammilla syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Vestman osti paikkakunnalta tilan Anne-puolisonsa kanssa vuonna 2000. Pari vuotta myöhemmin pariskunta hankki tilan läheltä Pessalan vanhan puusepänverstaan, johon ukrainalaiset on nyt majoitettu.

Rakennus on jo vuosia sitten muutettu asuinkäyttöön niin, että erillisiä huoneita on kymmenen. Ruoka valmistuu yhteiskeittiössä, wc- ja suihkutiloja on tarjolla useita. Alakerran vanhassa kuivaamossa on erillinen saunaosasto.

– Asuinpinta-alaa on yli 550 neliötä. Saimme listan tänne saapuvista ukrainalaisista jo etukäteen, joten pystyimme järjestämään huoneet valmiiksi jokaisen perheen tarpeiden mukaan.

Vestman kertoo, että Porlammille jo saapuneista ukrainalaisista vain yksi nuori tyttö puhuu englantia.

– Mutta meillä on yksi yhteinen kieli, hymy. Muutama ihminen kävi aamupalalla jo kyselemässä nimiämme, ja siitä se lähtee. Rauhallisesti täytyy edetä.

Yhteinen tekeminenkin on tärkeää. Vestman suunnitteli lähtevänsä ukrainalaislasten kanssa pulkkamäkeen.

– Meidän on saatava hiljalleen luotua lapsiin hyvä yhteys ja rakennettua luottamusta. Äitien suru näkyy – heidän on saatava itkeä rauhassa.