Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avustuskeikan organisoinut suomalainen: Lemmikkejä omistavat ukrainalaiset ovat motissa – "Avun tarve ei ole kadonnut mihinkään"

Myöhään torstaina Ulriika Sundell sai puhelun. Siinä kerrottiin, että ukrainalaisperhe on lähdössä kohti Suomea. Heillä on 15 koiraa, kaksi kissaa ja kilpikonna. Onnistuisiko Sundell järjestämään heille majoituksen?

Ukrainalaisilla on hätä, koska Venäjä hyökkäsi maahan. Sundell ei jäänyt vain voivottelemaan vaan päätti toimia. Hän perusti Inno Ukraine -ryhmän auttamaan Ukrainan sodan uhreja, myös perheiden lemmikkejä.

Sundell on koulutukseltaan sekä lääkäri että eläinlääkäri.

– Kun näin, millaisia kauheuksia ukrainalaiset joutuvat kärsimään, perustin ryhmän. Halusin auttaa omalta osaltani niitäkin perheitä, joilla on lemmikkejä, Sundell selvittää.

Hän ajatteli järjestää pienimuotoisen keräyksen ja kuljetuttaa Puolan ja Ukrainan rajalle avustuksena saatavia tavaroita kuten ruokaa ihmisille ja eläimille sekä hoitotarvikkeita. Tavaroiden kuljetukseen hän sai lainaksi turkulaisen pieneläinklinikan Petvetin eläinlääkintäauton, johon pakattiin myös häkit eläinten Suomeen kuljettamista varten.

Paluumatkalla autossa tuotaisiin kuljetuskuntoisia lemmikkejä ja niiden omistajia varten oli bussi. Lemmikit saavat tulla EU:n vain yhdessä omistajien kanssa.

Hän ja Pia Pesu olivat yhteydessä muihin ukrainalaisia auttaviin tahoihin, jotka olivat lähdössä kohti Puolan ja Ukrainan rajaa. Operaatio Timon kautta matkaan lähti kaksi bussia, Tampereelta lähti myös tavaraa täyteen pakattu rekka.

– Kun eläinlääkintäautomme oli saapunut Ukrainan lähialueelle Etelä-Puolaan Medykaan, tilanne oli vaikea. Ukrainasta paenneet majoitettiin ostoskeskukseen, jossa he saivat olla vain yhden yön kerrallaan. Jos pakolaisilla oli lemmikki mukana, sisätiloihin ei päässyt, on Sundell kuullut kuskina matkalla olleen kertovan.

Hän itse ei osallistunut evakuointimatkaan.

Kaikkiaan Inno Ukrainen kautta Suomeen on tullut yhteensä vain alle 10 kissaa ja koiraa. Sundell sanoo, että ukrainalaisille ei ollut mennyt perille tieto mahdollisuudesta ottaa lemmikkinsä mukaan. He eivät ole sen vuoksi jättäneet kotejaan, koska lemmikit jäisivät sinne oman onnensa nojaan.

– He ovat motissa Ukrainassa. Vastaanottotiloihin lemmikkejä ei saa ottaa mukaan.

Ihmisiä tuli erillisillä kuljetuksilla kaksi bussilastillista, joista suurimmalle osalle oli tiedossa kotimajoitus. Kun nämä eri avustustahojen bussit ja muut kuljetukset lähtivät uudestaan kohti Ukrainaa, lainaksi saatu eläintenhoitoauto ei sinne enää suunnannut. Matkaan lähteville Inno Ukraine antoi kuitenkin lainaksi häkkejä eläinten kuljettamista varten.

– Me olemme ainoa, joka on hoitanut tätä asiaa. Tavoite on, että kauttamme voidaan koordinoida toimintaa. Emme ole enää lähettämässä autoa kohti Puolaa vaan toimimme täällä Suomessa. Toivomme, että saisimme tiedon siitä, ketkä tarvitsevat kyytiä tänne saavuttuaan ja miten he tänne tulevat. Me voimme sitten olla heitä vastassa Helsingissä.

– Ei kaikkien kannata lähteä sinne vaan auttaa voi myös täällä Suomessa. Avun tarve ei ole kadonnut mihinkään. Tekemistä riittää sekä isoille järjestöille että uusille toimijoille. Yksi halua antaa rahaa ja toinen toimia. Kaikkia tarvitaan.

Sundellin piti avata tänä keväänä Turkuun AuraVet pieneläinklinikka. Ukrainan sota muutti kuitenkin suunnitelmia.

– Tulevan pieneläinklinikan tilat on nyt muutettu tilapäismajoitukseksi Ukrainan sodan pakolaisille ja näiden lemmikeille. Ihmisiä ja eläimiä pitää auttaa nyt heti. Avaan klinikan sitten joskus. Se voi odottaa.

Tilapäismajoituksen ensimmäiset asukkaat saapuivat torstaina. Silloin tiloihin majoittui äiti, kaksi lasta ja kissa. Kaikkiaan sinne mahtuu kahdeksan lemmikkiperhettä. Viikonloppuna tulijoita on lisää ja heille on majoitus tiedossa.

Sundelle vielä painottaa, että heillä eläimet pidetään eristyksessä suomalaisista lemmikeistä 30 vuorokautta. Lemmikit madotetaan, sirutetaan, niille tehdään rabies vasta-ainetesti ja annetaan rokotus kolmen vuorokauden sisällä.

– Rabies ja ekinokokkoosi ovat ne todennäköisimmät taudit, joita Ukrainasta tulevien lemmikkien mukana on vaarana kulkeutua Suomeen. Me emme halua, että auttamisemme seurauksena esimerkiksi rabies leviää täällä.

Inno Ukraine -ryhmä on sekä Facebookissa että whattsapissa. Se on myös juuri saanut rahankeräysluvan.

– Kaikki perustuu vapaaehtoistyöhön, Sundell sanoo.

Lisäksi nyt on rekisteröity Inno ry. Sen tarkoituksena on lemmikkien ja niitä omistavien perheiden hyvinvoinnin edistäminen niin Suomessa kuin muuallakin.

Ukrainalainen viisihenkinen perhe, josta Sundelliin oltiin yhteydessä torstaina, joutui jättämään kotinsa ja lähtemään pakoon tyhjin käsin. Sundell kertoo, että muut järjestävät perheen lemmikkeineen Suomeen.

– Saan järjestettyä perheelle majoituksen omakotitaloon Turun suunnalta.