Katso video | Paikallisen puolustuksen taisteluharjoituksen loppusodassa torjuttiin maihinnousuyritys Valkon satamaan

Harjoituksessa rahtilaiva ilmoitti saaneensa konevian ja tulevansa hätäsatamaan Loviisan Valkoon, mutta laivassa olikin vihollisen jalkaväkiasein varustettu maihinnousujoukko. Sen katalat aikeet saatiin torjuttua kiivaissa taisteluissa torstaina.

Puolustusvoimien laaja Kehä 1/22 -paikallispuolustusharjoitus huipentui torstaina taisteluharjoitukseen Loviisan Valkossa, jossa torjuttiin kuvitteellista vihollisen maihinnousua.

Katso videokooste harjoituksesta Loviisassa

Kuvaus: Loviisan Sanomat/Arto Henriksson

Harjoituksessa Suomenlahdella ollut rahtilaiva oli ilmoittanut saaneensa Loviisan edustalla konevian, ja pyrkivänsä Valkon satamaan. Epämääräisen aluksen aikeista oli kuitenkin saanut vihiä, ja puolustusvoimat oli lähettänyt alueelle joukkojaan.

Rahtilaivan päästessä satamalaituriin siitä hyökkäsi vihollisen suuri jalkaväkiasein varustettu maihinnousujoukko, joka otti satamatalon ja satama-alueen nopeasti hallintaansa.

Itä-Uudenmaan poliisin ja sotilaspoliisin aseistetut joukot perustivat tiesulkuja Valkon risteyksessä ja tarkastivat satamaan pyrkineet ajoneuvot.

Puolustajien joukkoja koottiin Vanhan Valkontien alueella, josta ne lähtivät etenemään Varvetin suunnasta sekä Eestinkolmion suunnasta kohti satamaa.

Ensimmäiset taistelukosketukset tapahtuivat sataman pohjoispuolella Suomenlahden telakan naapurissa.

Parissa tunnissa suomalaiset joukot saivat satamatalon alueen hallintaansa ja perustivat satamakalliolle taisteluasemia konekivääreille.

- Maihin noussut sotilasjoukko pääsi tunkeutumaan satamarakennuksiin, mutta sinisen osapuolen yksiköt eli omat joukot kykenivät päivän aikana lyömään vastustajan, kertoi harjoituksen valmistelija ja harjoituksen johtajan apulainen kapteeni Jaakko Ohtonen.

- Harjoituspäivä sujui suunnitellusti. Varusmiehet ja reserviläiset saivat kokemusta taisteluteknisestä harjoitteesta ja pääsivät tutustumaan Valkon sataman alueeseen paikallistuntemuksen parantamiseksi. Suurempia yllätyksiä ei käsittääkseni tullut vastaan.

- Palaute reserviläisiltä ja varusmiehiltä oli positiivista. Maanpuolustustahto vaikuttaisi olevan korkealla, Ohtonen arvioi.

Perjantaina päättyneessä Suomenlahden rannikkoalueenna järjestetyssä viikon pituisessa harjoituksessa oli mukana yhteensä 744 henkilöä, joista reserviläisiä oli 340. Harjoitukseen osallistui noin 160 ajoneuvoa, joiden joukossa on myös panssaroituja ajoneuvoja.

Loviisassa harjoitukseen osallistui tiedottaja Lotta Laaksonen mukaan noin 200 henkilöä, joihin kuuluu kantahenkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä.

Tiistaina Valkon satamassa harjoiteltiin CBRN-uhkan eli kemiallisia, biologisia, radioaktiivisia aineita tai ydinaseita sisältävän uhkan torjuntaa. Kyseessä oli säteilyisku eli niin sanottu likainen ase, jonka torjunnassa oli mukana myös vapaaehtoisia Säteilyturvakeskuksesta.

Varusmiehet ja reserviläiset saivat kokemusta taisteluteknisestä harjoitteesta ja pääsivät tutustumaan Valkon sataman alueeseen paikallistuntemuksen parantamiseksi.

Jaakko Ohtonen, kapteeni

Helsinki-Vantaan lentokentällä harjoiteltiin terroristien pommi-iskun torjuntaa.

Harjoitusta johtanut Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja, eversti Vesa Laitonen. Hän iloitsi, että reserviläiset ovat lähteneet hyvin mukaan harjoitukseen.

– 4,5 prosenttia oli hakenut lykkäystä tästä harjoituksesta. Se on muutama prosenttiyksikkö vähemmän, mitä esimerkiksi viime vuonna vastaavassa harjoituksessa, hän kertoo.

Laitinen totesi, ettei vielä voi vetää liian suoria johtopäätöksiä maanpuolustustahdon noususta.

– Ukrainan kriisi ei ole juurikaan ehtinyt lykkäyspäätöksiin vaikuttaa, hän arveli.

Eversti Laitosen mukaan Itäisellä Uudellamaalla on monia strategisesti tärkeintä kohteita, kuten Kilpilahden jalostamoalue ja Valkon satama. Alueella on myös Loviisan ydinvoimalaitos, jota tosin kansainväliset sopimukset suojelevat.

– Tosin viime aikoina on havaintoja, että niitä ei aina noudateta, Laitonen viittasi Venäjän tekemiin iskuihin Ukrainan ydinvoimaloihin.

Paikallispuolustusharjoitus on herättänyt tavanomaista enemmän mielenkiintoa myös kansainvälisessä mediassa. Toimittajia ja kuvausryhmiä on ollut harjoitusta seuraamassa ainakin Tanskasta, Saksasta ja Japanista.

Paikallisjoukkoihin Porvoossa tutustunut presidentti Niinistö piti toimintaa vakuuttavana – "Tarvetta varmasti on, että harjoitustoimintaa lisättäisiin"

Laaja paikallispuolustusharjoitus alkoi Loviisassa - Valkon satamassa harjoitellaan myös CBRN-uhkan torjuntaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut