Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiasiavaltuutetulta vakava muistutus: Älä kuljeta Ukrainasta ilman huoltajaa pakenevia lapsia – "Täyttää lapsikaappauksen tunnusmerkit"

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Pelastakaa Lapset ry ovat julkaisseet yhteisen tiedotteen, jossa he muistuttavat yksityishenkilöitä siitä, ettei Ukrainasta tule kuljettaa Suomeen ilman huoltajaa pakenevia lapsia.

– Maasta toiseen maahan tehtäviin kuljetuksissa on riski, että omatoiminen, hyväntahtoinenkin lasten kuljettaminen täyttää lapsikaappauksen tunnusmerkit. Lapsikaappauksella tarkoitetaan sitä, että lapsi kuljetetaan ilman huoltajan suostumusta toiseen Haagin lapsikaappaussopimuksen ratifioineeseen valtioon, tiedotteessa muistutetaan.

Lapsiasiavaltuutettu ja järjestö muistuttavat, että ilman huoltajaa paossa olevien lasten tilanteen selvittäminen on ensisijaisesti viranomaisten tehtävä. Suomeen jo saapuneet, vailla virallista huoltajaa olevat lapset on saatettava välittömästi maahanmuutosta vastaavien viranomaisten tietoon ja lastensuojelun piiriin.

– llman huoltajaa paossa olevien lasten tilanteen selvittäminen on ensisijaisesti viranomaisten tehtävä. Suomeen jo saapuneet, vailla virallista huoltajaa olevat lapset on saatettava välittömästi maahanmuutosta vastaavien viranomaisten tietoon ja lastensuojelun piiriin, tiedotteessa huomautetaan.