Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikennejuopumusten määrä laski suomalaisilla maanteillä – tämä huumausaine korostuu voimakkaasti rikoksissa

Liikennejuopumusten määrä laski suomalaisilla maanteillä viime vuonna, mutta yhden huumausaineen käyttö korostuu edelleen rikostapauksissa. Kyseessä on amfetamiini, jota todettiin yhteensä 6 228 näytteessä. Amfetamiinin johdannaista MDMA:ta löydettiin 404 näytteestä ja metamfetamiinia 268 näytteestä.

Lukemat käyvät ilmi vuoden 2021 aikana Rikostekniseen laboratorioon toimitetuista verinäytteistä, jotka on otettu alkoholi-, huumausaine- ja lääkeainetutkimuksista.

Seuraavaksi yleisin löydös oli kannabis, jota todettiin yhteensä 1 753 näytteessä. Tilastoihin ei ole poliisin mukaan sisällytetty kannabiksen ja kokaiinin aineenvaihduntatuotteita (karboksitetrahydrokannabinoli ja bentsoyyliekgoniini), sillä ne eivät ole biologisesti aktiivisia eivätkä vaikuta toimintakykyyn.

– Huumaus- ja lääkeaineita todetaan liikennejuopumustutkimuksissa eniten 25–34-vuotiaiden ikäluokassa, ja toisaalta vain harvoin yli 55 vuotta ylittäneiden joukossa. Alkoholin kohdalla eri ikäryhmät eroavat vain vähän toisistaan tapausten määrissä. Ainoastaan yli 65-vuotiaiden ryhmä eroaa selvästi muista ryhmistä merkittävästi pienemmillä tapausmäärillä, kertoo rikosinsinööri Petri Varjos Keskusrikospoliisin Rikosteknisestä laboratoriosta Poliisin tiedotteessa.