Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan tilanne näkyy jo asuntokaupassa – "Suunnitellaan jopa asunnon ostamista Ruotsista"

Ukrainan sodan alettua asuntokaupassa on näkynyt hetkellistä hiljentymistä Suomessa. Osa asunnon ostajista on perunut kauppojaan ja jopa suunnittelee asunnon ostamista Ruotsista, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjät tiedotteessaan.

Suomen Kiinteistönvälittäjät teki ylimääräisen jäsenkyselyn 3. maaliskuuta selvittääkseen, miten Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät asuntomarkkinoilla. Tiedotteen mukaan sota ja erityisesti pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon markkinoilla jo nyt.

Osa asunnonostajista on tiedotteen mukaan jopa perunut kauppoja. He odottavat vaikuttaako tilanne korkoihin tai muihin tekijöihin kuten energian hintaan.

– Jopa yli 70 prosenttia välittäjistä raportoi ostajien olleen jollakin tavalla kiinnostuneita tilanteen aiheuttamista energian hinnan muutosten vaikutuksista, kertoo tiedotteessa Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

– Olen saanut raportteja jopa siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista, jotta turvattaisiin asuminen, jos Suomeen hyökättäisiin, sanoo Mannerberg.

Asuntomarkkinoilla on ollut tiedotteen mukaan havaittavissa jonkin verran myös sitä, että suomalaiset muuttavat sijoitusasuntojaan käteiseksi. Tähän arvellaan suurimmaksi syyksi kuitenkin sitä, että vuokra-asuntomarkkinoilla on edelleen tavallista hiljaisempaa.

Tiedotteen mukaan pakotteet ovat vaikuttaneet jollakin tavalla 10 prosenttiin kaupoista. Varsinaiseen rahaliikenteeseen ne ovat vaikuttaneet noin 4 prosenttiin kaupoista.

Kaakkois- ja Itä-Suomessa on näkynyt venäläisten ostajien ja myyjien liikettä molempiin suuntiin. Jo ennen sodan alkua venäläisiä ostajia oli liikkeellä tavanomaista enemmän. Pakotteiden asettamisen jälkeen monet venäläiset ovat tiedotteen mukaan luopumassa omistuksistaan, jotta saavat käyttövaroja pahentuvassa taloustilanteessa.

– Vakava huoli tulevaisuudesta on varmasti mielessä monilla suomalaisilla. Me odotamme kuitenkin myös sitä, että markkinat kiihtyvät pienen hiljaisen hetken jälkeen entisestään, kun todelliset vaikutukset talouteen nähdään, sanoo Mannerberg.

Hänen mukaansa alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkas. Edelleen pulaa on myytävistä isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista.