Ydinvoima | Fortum hakee jatkolupaa Loviisan ydinvoimalaitokselle vuoden 2050 loppuun saakka

Fortum on päättänyt hakea Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoden 2050 loppuun saakka. Näinä vuosina laitoksen odotetaan tuottavan jopa 170 terawattituntia päästötöntä sähköä, kertoo Fortum tiedotteessaan.

Hakemuksellaan Fortum haluaa tukea Suomen ja Euroopan hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista ja mahdollistaa varman, kilpailukykyisen ja kestävän energiajärjestelmän rakentamisen.

– Olen hyvin tyytyväinen, että päätimme hakea uutta Loviisan voimalaitoksen käyttölupaa. Ydinvoima on Fortumille päästöttömän sähköntuotannon keskeinen tukipilari ja tuotannon jatkaminen Loviisassa on ennen kaikkea satsaus puhtaan kotimaisen sähkön toimitusvarmuuteen. Vakaana tuotantomuotona ydinvoima mahdollistaa myös tuulivoimaan pohjautuvan energian kasvattamisen, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo Fortumin tiedotteessa.

– Huomioimme päätöksessämme taloudelliset, poliittiset ja yhteiskunnalliset näkökohdat. Erityisen iloisia me Fortumissa olemme siitä, että kotimaisen ydinvoiman hyväksyttävyys on nyt historiallisen korkealla tasolla niin kansalaisten kuin poliittisten puolueiden parissa. Ydinvoimatuottajana yhtiöömme luotetaan, Rauramo jatkaa.

Loviisan yksiköiden käyttöiän jatkaminen on merkittävä investointi Suomeen. Sen taloudelliset ja työllistävät vaikutukset ovat huomattavat. Viimeisten viiden vuoden aikana Fortum on investoinut Loviisan voimalaitokseen noin 325 miljoonaa euroa. Toiminnan jatkamiseen ja käyttöiän pidentämiseen liittyvät investoinnit vuoteen 2050 mennessä nousevat arviolta miljardiin euroon.

– Loviisan voimalaitos on tuottanut sähköä ydinvoimalla luotettavasti jo yli neljänkymmenen vuoden ajan ja sen vuosituotanto vastaa noin kymmentä prosenttia koko Suomen sähkönkulutuksesta. Pitkäjänteisen ja vastuullisen toiminnan kehittämisen sekä modernisointien ansiosta voimalaitos on hyvässä kunnossa ja voimme turvallisesti jatkaa sen toimintaa. Olemme erittäin iloisia voidessamme edetä käyttölupahakemuksen valmistelussa, toteaa Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus.

Huomioimme päätöksessämme taloudelliset, poliittiset ja yhteiskunnalliset näkökohdat.

Käyttölupahakemuksen jättämisen yhteydessä Fortum hakee myös lupaa käyttää Loviisan nykyisellä voimalaitosalueella sijaitsevaa matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitosta vuoden 2090 loppuun saakka minkä jälkeen se suljetaan lopullisesti. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen on määrä alkaa Suomessa ensimmäisenä maailmassa 2020-luvun puolivälissä.

Fortum toimittaa käyttölupahakemuksensa työ- ja elinkeinoministeriöön maaliskuun loppuun mennessä, josta se siirtyy valtioneuvoston käsiteltäväksi. Valtioneuvosto pyytää lausuntoja useilta eri tahoilta, mukaan lukien Säteilyturvakeskukselta ja tekee päätöksensä asiantuntijalausuntoihin perustuen. Prosessin arvioidaan kestävän noin vuoden.

Loviisan ydinvoimalaitoksen uraanivarasto riittää todennäköisesti pariksi vuodeksi - Fortum ei kommentoi

DI Sasu Valkamo aloittaa työnsä Loviisan ydinvoimalaitoksen johtajana ensi viikolla

"Loviisan ydinvoimalan YVA:ssa ei nähty olevan sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joita ei voitaisi hyväksyä, estää tai lieventää hyväksyttävälle tasolle".

Ydinkaukolämmöllä Helsinki hiilineutraaliksi

Loviisan voimalaitoksen jatko arvioitavana - Vastaa Lovarin Facebook-ryhmässä oletko jatkolupien vai sulkemisen kannalla

Odotettu miljardi-investointi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut