Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halu auttaa Ukrainaa on nyt korkealla – lahjoitustavaraa kertyi Loviisasta kuusi pakettiautollista

– Toin vauvan- ja lastenvaatteita, miesten vaatteita, huiveja ja villasukkia, loviisalainen Jaana Huovila luetteli jättäessään isoja kasseja Loviisan Ukraina-keräykseen.

Keräys polkaistiin käyntiin sunnuntaina. Idea on lähtöisin Strömforsin ruukissa Fellmannin ravintolassa työskentelevältä ukrainalaissyntyiseltä Svitlana Pussiselta. Hän on järjestänyt pienimuotoisia keräyksiä Ukrainaan ennenkin, kuten ystävälleen, jonka talo paloi, ja tietää auttamisen reitit.

Pussisen työnantaja Annika Fellman innostui ajatuksesta ja laittoi Facebookin tiedon keräyksen alkamisesta.

– Meillä oli lista niistä tarvikkeista, joita Ukrainaan toivottiin. Sana lähti kiertämään nopeasti ja alkuviikolla minuun oltiin yhteydessä jo Miehikkälästä ja Pyhtäältä asti, Fellman kertoo ja myöntää, että keräyksen saama suosio yllätti totaalisesti.

Tilat Johtajantien keräyspisteessä alkoivatkin täyttyä nopeasti ja ensimmäiset pakettiautolliset vietiin eteenpäin Helsinkiin jo maanantaina. Loput lähtivät tiistaina.

– Tavaraa on kertynyt kuusi pakettiautollista sekä kaksi peräkärryllistä. Kuljetusapua olemme saaneet niin yksityisiltä ihmisiltä kuin yrityksiltäkin.

Keräys on ainakin toistaiseksi päättynyt.

Annika Fellman

Nyt Loviisan keräys on ainakin toistaiseksi päättynyt, mutta tilannetta seurataan ja tarpeen mukaan se voidaan käynnistää uudestaan.

– Ainakin sitten, jos Loviisaan alkaa tulla ukrainalaisia pakolaisia, Fellman sanoo.

Keräykseen toivottiin esimerkiksi vaatteita, ensiaputarvikkeita, makuupusseja, telttoja, hygieniatuotteita, kuivaruokaa, pattereita ja taskulamppuja.

– Kaupoista tarjottiin ylijäämätavaraa ja paljon muitakin yhteydenottoja tuli.

Fellman toteaa, että ihmisten auttamishalu kattoi laajan skaalan. Koiriakin ajateltiin.

– Eräs soittaja tarjoutui lahjoittamaan 400 kiloa koiranruokaa. Sitä ei nyt tässä ensi vaiheessa otettu vastaan.

Hän kertoo, että lahjoitustavarat kerätään Helsingin kaupungin järjestämään varastoon.

Kuljetuksen järjestää Sergei Swevhenko ja kuljetuksen hoitaa kuljetusliike Ihor Skrypnyk/UkrFin Trans, joka on aikaisemminkin kuljettanut ihmisiä sekä tavaraa Ukrainaan.

– Ensimmäiset erät ovat lähteneet Suomesta, Fellman mainitsee.

Vastaavanlaisia keräyksiä on meneillään eri puolilla maata. Auttamistahto on korkealla ja auttaa voi monin tavoin.

Seurakunnalla ei ole omaa keräystä ukrainalaisten auttamiseksi.

– Auttaminen on tärkeää ja arvokasta, mutta siinä kannattaa käyttää olemassa olevia kanavia, Agricolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Mikko Alava toteaa.

Hän kehottaa kaikkia auttamishaluisia lahjoittamaan apunsa ammattilaisorganisaatioiden kautta.

Muutamina esimerkkeinä Alava mainitsee Punaisen Ristin sekä Luterilaisen maailmanliiton Maailmanpalvelun.

– Apu menee varmimmin, tehokkaimmin ja pienimmin sivukustannuksin perille, kun käytetään järjestöjä, joilla on kanavat olemassa ja huippuammattilaiset apua koordinoimassa.

Tiistaina koolla ollut seurakuntaneuvosto teki varapuheenjohtaja Keijo Tähtisen ehdotuksesta päätöksen, jolla suomalainen seurakunta lahjoittaa Ukrainaan tuhat euroa Kirkon Ulkomaanavun kautta.