Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puutiaisaivotulehduksissa räjähdysmäinen kasvu viime vuonna – THL: Korona-aika vaikuttanut

Puutiaisaivotulehduksia ilmoitettiin viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina. Näitä TBE-tapauksia ilmoitettiin yhteensä 150, kun vuonna 2020 niitä ilmoitettiin 91 ja vuotta aiemmin 69, kertoo THL tiedotteessaan.

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume on puutiaisten eli punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti.

THL:n tutkija Henna Mäkelä sanoo, että tapausmäärien kasvuun on monia syitä.

– Koronapandemian aikana ihmiset ovat liikkuneet ja harrastaneet enemmän ulkona, viettäneet aikaa mökeillä ja matkailleet tavallista enemmän kotimaassa. Viime kesä oli myös ulkoilusään puolesta erinomainen. Näiden lisäksi myös ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisten välittämistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua viime vuosina, toteaa Mäkelä tiedotteessa.

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna Kirkkonummella ja Lohjalla.

– THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä kunnittain. Tapaukset kuitenkin rajoittuvat usein pienille maantieteellisille alueille, joten laskemme ja hyödynnämme suosituksissamme myös tarkempia postinumeroaluekohtaisia ilmaantuvuuslukuja, Mäkelä selvittää.

Kirkkonummella ohjelmaan liitetään Masalan postinumeroalue (02430) ja Lohjalla Ojamo (08200), Lylyinen/Hormajärvi (08450), Vohloinen/Virkkala (08700) sekä Kirkniemi (08800). Syynä tähän on se, että taudin ilmaantuvuus on noussut näillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia. Näitä TBE-rokotuksia annetaan vain kunnissa, jotka kuuluvat rokotusten piiriin. Rokotuksista tiedottavat kunnat.

Rokotuksen saavat kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokote on tiedotteen mukaan tarpeen etenkin henkilöille, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa kesäaikana vähintään neljä viikkoa.

Rokotusohjelman mukaisia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjanjärven saaristoalueella sekä Kirkkonummen Luoman alueella.

Rokotussuosituksia THL antaa myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden rokotussuositukset perustuvat tiedotteen mukaan ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan.

Tänä vuonna riskialueiden rokotussuosituksia on tiedotteen mukaan päivitetty Helsingissä, Sipoossa, Inkoossa, Kirkkonummella, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Riskialueilla rokotettava itse maksaa rokotussarjan.

THL:n verkkosivuilta olevasta karttasovelluksesta löytyvät kunnittaiset tapausmäärät ja TBE-rokotussuositukset.

Vuosien 2017–2021 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla, Ahvenanmaan maakunnassa, Kustavissa ja Simossa.