Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Askolan lukiossa lukulomaa ei vietetä itsenäisesti vaan lukujärjestyksen mukaisesti: "Näin kontakti säilyy" – Loviisan tarjotaan tavallista enemmän tukea

Lukiot: Askolassa lukuloma järjestetään etänä lukujärjestyksen mukaisesti.

Ylioppilaskirjoitukset lähestyvät, ja normaalisti lukuloma on opiskelijan itsenäistä opiskelua ja opitun kertaamista kirjoituksia varten. Askolan lukiossa lukulomaa vietetään tänä keväänä eri tavalla.

Talviloman jälkeen 28. helmikuuta alkaen Askolan lukion opiskelijat opiskelevat kirjoituksiin saakka lukujärjestyksen mukaisesti etäyhteydellä. Etäopiskelu koskee kaikkia abeja.

– Näin kontakti säilyy opiskelijaan, he saavat struktuuria opiskeluunsa ja tuen tarjoaminen on luontevampaa. Samalla itsenäisempikin opiskelu mahdollistuu, kyseessä on tuettu lukuloma, Askolan lukion rehtori Pekka Hurskainen sanoo.

– Varmistamme näin opiskelijalle paremman onnistumisen mahdollisuuden ylioppilaskirjoituksissa, hän jatkaa.

Askolan lukion abiturientti Joel Jäppilä pitää hyvänä, että opettajilta saa tukea ylioppilaskirjoituksiin saakka.

– Toisaalta, kun joutuu olemaan niillä kaikilla tunneilla, mitä lukujärjestyksessä on, mieluummin voisin lukea kokeisiin. Siinä on kaksi puolta, Jäppilä kertoo.

Tukea ja apua kannattaa ja voi vieläkin pyytää matalalla kynnyksellä.

Laura Tenhunen

Neljännen jakson kurssit ikäänkuin jatkuvat lähes kirjoituksiin saakka, mutta mahdollisuus on käydä tunneilla etänä. Jäppilä kertoo, että myös lähiopetukseen olisi saanut jäädä, mutta hän päätti, että opiskelee etänä.

– Olen päättänyt opiskella kotona, koska silloin pystyn keskittymään myös niihin aineisiin, mitä kirjoitan, eikä vain niihin, mitä on lukkarissa, Jäppilä sanoo.

Juuri ennen kirjoituksia tulee koeviikko. Jäppilä ei kuitenkaan koe sitä liian raskaaksi.

– Kokeet on tehty niin, että niissä kerrataan läpikäytyjä asioita, eikä kurssejakaan ole minulla niin paljon.

Porvoossa Linnankosken lukiossa lukuloma on alkanut 7. helmikuuta ja se jatkuu kirjoituksiin saakka maaliskuun puoleen väliin. Linnankosken lukiossa lukuloma on perinteiden mukaisesti itsenäistä opiskelua.

Lukio järjestää aina kaksi viikkoa ennen kirjoituksia tenttejä, eli suullisia kuulusteluja.

– Ne ovat vapaaehtoisia, mutta suuri osa opiskelijoista tulee kertaamaan koeaineita niihin, Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy sanoo.

– Lisäksi on mahdollista saada lisäopetusta, mutta sitä ei ole rajattomasti saatavilla, hän jatkaa.

Ryöpystä Askolan lukulomajärjestelyt kuulostavat mielenkiintoisilta, mutta hän ei näe, että Linnankosken opiskelijat kaipaisivat etänä ohjattua lukulomaa.

– Meillä opiskelijat ovat varmaan saaneet etäopetuksesta tarpeekseen.

Linnankosken lukion oppilaat ovat 13:sta periodista olleet yhteensä noin kolme periodia etänä. Ennen lukulomaa on ollut neljä jaksoa lähiopetusta, mikä on Ryöpyn mukaan helpottanut opiskelijoiden kirjoitusstressiä.

Viime keväänä etäopetusta oli ollut pitkään juuri ennen kirjoituksia, mikä lisäsi abien stressiä.

Nyt keväällä valmistuvat abit ovat aloittaneet lukiomatkansa syksyllä 2019, juuri ennen koronapandemiaa. Tämä vuosiluokka on kärsinyt ehkä eniten koronaepidemian aiheuttamista erityisjärjestelyistä, kuten etäopetuksesta.

Koronan vuoksi etäopetusta on ollut Askolan lukiossa keväällä ja syksyllä 2020 ja alkuvuodesta 2021.

– Yhteensä joitakin viikkoja ja valtakunnallisten linjausten mukaisesti, Pekka Hurskainen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla etäopetusta on ollut vielä enemmän. On kuitenkin myös sellaisia kuntia, joissa etäopetusta on ollut vain sen yhden kerran keväällä 2020. Julkisuudessa on pohdittu, asettaako se abeja eriarvoiseen asemaan.

Loviisan lukiossa lukulomalla saa koronan vuoksi enemmän tuki- ja erityisopetusta. Muutoin Loviisassa lukulomaa vietetään Linnankosken lukion tapaan perinteisesti itsenäisesti opiskellen.

– Loviisan lukion jokainen abiturientti on lukion opinto-ohjaajalta saanut excel-tiedostopohjan, johon ovat toivon mukaan laatineet oman lukusuunnitelmansa ja aikataulunsa, Loviisan lukion rehtori Laura Tenhunen kertoo.

Koronapandemia on varjostanut kevään abiturientteja ensimmäistä syyslukukautta lukuun ottamatta koko lukio-opintojen ajan.

– Toivon, että abit hyödyntävät nämä viimeiset viikot tehokkaasti ja pysyvät terveinä, jotta jaksavat valmistautua kirjoituksiin. Tukea ja apua kannattaa ja voi vieläkin pyytää matalalla kynnyksellä, vaikka suurin työ valmistautumiseen onkin tehty varsinaisten lukio-opintojen aikana, Tenhunen kehottaa.

Loviisa saa todennäköisesti loppuviikon aikana myös opiskelijoille tarkoitetut kotitestit jaettaviksi. Niitä jaetaan myös abiturienteille.

Askolan lukion tuettu ja ohjattu lukuloma lähti rehtori Pekka Hurskaisen mukaan liikkeelle oppivelvollisuuden laajenemisesta, koulun kehittämisen painopisteistä sekä uudistuneesta opetussuunnitelmasta. Toki myös koronalla on ollut oma vaikutuksensa.

– Ohjaus ja tuki korostuvat uudistuneessa lainsäädännössä ja opetussuunnitelmassa sekä yo-kokeiden painoarvo korkeakouluhauissa korostuu nykyisin, Hurskainen sanoo.

– Kasvatamme koulutuksellista tasa-arvoa ja kavennamme oppimiseroja, hän jatkaa.

Juttua korjattu 20.2. klo 12.05 Jutussa luku Juho Jäppilä, oikea nimi on Joel Jäppilä.