Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein oikeus tuomitsi Venäjä-dosentti Johan Bäckmanin vainoamisesta – häiritsi suomalaistoimittajaa useita vuosia

Korkein oikeus on antanut päätöksensä tapauksesta, jossa vastaajana oli dosentti Johan Bäckman ja asianomistajana Yleisradion toimittaja Jessikka Aro. Korkein oikeus on muuttanut hovioikeuden aiempaa tuomiota siten, että Bäckman saa tuomion vainoamisesta ja syyte yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen hylätään. Bäckmanilla tuomittu ehdollinen vankeusrangaistus alennetaan 60 päivään.

Aro vaati Korkeimpaan oikeuteen toimittamassaan valituksessa, että Bäckman tuomitaan vainoamisesta.

Taustalla on vuosikausien mittainen häirintä, joka on sai alkunsa Aron artikkelista, joka käsitteli Venäjällä toimivaa niin sanottua trollitehdasta. Ensimmäisen yksityisviestin Aro sai Facebookissa Bäckmanilta lokakuussa 2014. Tämän jälkeen häirintä on ollut hyvin monimuotoista: Bäckman ehti esimerkiksi loppuvuodesta 2014 julkaista noin 150–170 Aroon liittyvää viestiä, jossa hän oli kutsunut tätä muun muassa pissaliisaksi, Nato-pissikseksi ja trolliksi. Lisäksi Bäckman on levittänyt laajasti toimittajan nuoruudessaan saamaa huumetuomiota. Kaikki tämä käy ilmi Korkeimman oikeuden päätöksestä.

– A:n (Bäckman) teko on ollut omiaan aiheuttamaan ja aiheuttanutkin B:ssä (Aro) merkittävää ahdistusta. A:n syyksi katsotussa menettelyssä keskeistä ei ole ollut se, että yksittäisissä viesteissä on loukattu B:n kunniaa ja mainetta tai esitetty hänen yksityiselämäänsä loukkaavaa tietoa, vaan se, että näin on toistuvasti ja pitkän aikaa häiritty hänen elämäänsä ja työtään toimittajana. Teko on loukannut B:n yksityiselämää samoin kuin myös hänen sananvapauttaan, ja teon seurauksena B:n mahdollisuudet harjoittaa toimittajan ammattiaan vapaasti ja koulutustaan vastaavalla tavalla ovat olennaisesti heikentyneet, Korkein oikeus katsoo päätöksensä perusteluissa.

Asia on ollut pitkään käsittelyssä eri oikeusasteissa. Käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa lokakuussa 2018. Tuosta tuomiosta Bäckman valitti hovioikeuteen, joka antoi oman tuomionsa heinäkuussa 2020. Tuosta tuomiosta Aro puolestaan valitti Korkeimpaan oikeuteen.