Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talous | Säästöpankki pyrkii toiseksi suurimmaksi Loviisassa vuoteen 2025 mennessä

Vuoden 2020 kesäkuussa Loviisan torin laidalla pankkikonttorinsa avannut ja kahdeksalla paikkakunnalla toimiva Someron Säästöpankki on vuoden 2021 aikana kasvattanut asiakasmääräänsä yhteensä runsaalla 2 500 uudella asiakkaalla, joista noin 300 on loviisalaisia.

Uudet asiakkaat tulivat pankin tiedotteen mukaan tasaisesti kaikista ikäluokista, asiakasryhmistä ja ympäri pankin toimialueen.

Säästöpankki uskoo kasvun jatkuvan myös Loviisassa, jossa pankki tavoittelee toiseksi suurimman pankin asemaa vuoteen 2025 mennessä. Säästöpankki arvioi saavansa uusia asiakkuuksia erityisesti suurimmilta pankeilta kuten Nordea ja Aktia, jotka ovat sulkeneet kaikki konttorinsa Loviisan seudulta viime vuosina.

– Ensimmäisen vuoden jälkeen saimme vakiinnutettua asemamme loviisalaisen keskuudessa, ja tämä näkyi yhä isompina uusasiakasmäärinä, kertoi Loviisan ja Kotkan konttoreiden johtaja Heidi Immonen. Pankki arvioi markkinaosuutensa olevan Loviisassa nyt noin 10 prosentin tietämillä.

Someron Säästöpankin liikevoitto nousi viime vuonna 6,3 miljoonaan euroon.

– Korona ei lyönyt paikalliseen talouteen niin pahaa iskua kuin pelättiin ja pankki pystyi purkamaan vuonna 2020 tehtyjä luottotappiovarauksia vuoden 2021 aikana, kertoi toimitusjohtaja Petri Siviranta.

Säästöpankki myönsi vuoden aikana 251 miljoonaa euroa uusia luottoja.

Säästöpankkiryhmä täyttää vuonna 2022 kunnioitettavat 200 vuotta. Ryhmän tarina alkoi Turussa 21.8.1822, jolloin Turun Säästöpankin perustamispäätös tehtiinVuonna 1880 perustettu Someron Säästöpankki toimii Loviisan lisäksi Salon, Perniön, Kemiönsaaren, Someron, Forssan, Urjalan, Akaan ja Kotkan toimialueella.

Pankkiyhtiön tiedotteen mukaan pankin liiketoiminta-volyymit rikkoivat ennätyksiä vuonna 2021 ja Someron Säästöpankin liikevoitto nousi 6,3 milj. euroon. Korona ei lyönyt paikalliseen talouteen niin pahaa iskua kuin pelättiin ja pankki pystyi purkamaan vuonna 2020 tehtyjä luottotappiovarauksia vuoden 2021 aikana.

Toimitusjohtaja Petri Siviranta toteaakin tiedotteessa kuluneesta vuodesta, että ”vahva kasvu mahdollistaa pankin liiketoiminnan paikallisen kehittämisen jatkossakin, joten hyvä tulos tarkoittaa erinomaista kasvupohjaa myös vuodelle 2022.

– Paikallispankkina panostamme jatkossakin kasvuun, kehitämme asiakkaiden palveluja sekä toimialueen elinvoimaisuutta nyt ja tulevaisuudessa, Siviranta sanoi.

Säästöpankki myönsi vuoden aikana 251 miljoonaa euroa uusia luottoja. Myös yritysasiakassektorin luottovolyymit kasvoivat voimakkaasti. Varainhoidon puolella rikottiin myös ennätyksiä asiakkaiden luottaessa varojaan yhä enemmän Säästöpankin hoidettavaksi. Pankin hallinnoitavat asiakasvarat kasvoivat ennätykselliseen 750 milj. euroon ja kokonaisliiketoimintavolyymi ylitti 1,4 miljardia euroa.

Osana pankin kasvua Säästöpankki perusti toukokuussa uuden konttorin Kotkaan ja ilmoitti joulukuussa avaavansa uuden konttorin keväällä 2022 Marttilaan.

Uusien konttoreiden lisäksi pankkiin rekrytoitiin vuoden 2022 aikana paljon uusia asiantuntijoita kaikkiin yhdeksään konttoriin. Vuoden 2021 lopussa Someron Säästöpankissa työskenteli 74 henkilöä. Säästöpankin lisäksi 46 henkilöä työskenteli Säästö-pankkipalvelut Oy:ssä, 16 henkilöä Sp-Kodissa ja 22 henkilöä Sp-Isännöintipalvelut Oy:ssä. Yhteensä Säästöpankkiryhmä työllisti vuoden 2021 lopussa pankin toimialueella 158 henkilöä. Säästöpankin lisäksi eri yhtiöissä työskenteli iso joukko kesätyöntekijöitä sekä harjoittelijoita läpi vuoden.

Tiedotteessa kerrottiin, että vuonna 2021 arkea opittiin elämään koronan kanssa. Negatiiviset taloudelliset vaikutukset toimialueella jäivät pankin mukaan jokaisen korona-aallon jälkeen pelättyä pienemmiksi. Inflaatio ja mahdolliset korkojen nousut puhuttivat vuoden aikana.

Pääekonomisti Henna Mikkonen totesi, että inflaatio oli monessa maassa tasolla, jota ei olla muutamaan vuosikymmeneen nähty.

– Ennusteissa on, että vuonna 2022 inflaatio maltillistuisi energian hinnannousun rauhoittuessa. Joka tapauksessa tulevina vuosina inflaation ja korkojen osalla pysyttäneen korkeammalla tasolla, kuin mihin viime vuosina on totuttu, Mikkonen kertoi.

– Tulevina vuosina rahapolitiikka tulee kiristymään ja USA:n keskuspankin ensimmäiset koronnousut nähdään vuonna 2022. Euroopan keskuspankki seuraa perässä, joskin myöhemmin ja rauhallisemmin askelin, Mikkonen arvioi.

– Kuluttajien ja yritysten, jotka ovat saaneet nauttia ennätyksellisen alhaisista koroista jo pitkään, tulee alkaa varautua uuteen nousevien korkojen aikakauteen. Tähän on hyvä herätä etukäteen ja aloittaa valmistautuminen jo ennen korkojen nousua, kommentoi pankinjohtaja Joni Rintamaa.

Suomessa suurin osa asiakkaiden koroista on hänen mukaansa sidottu vaihtuviin korkoihin. Asiaa voi Rintamaan mukaan verrata osin sähkön hinnan viimeaikaiseen kovaan nousuun:

– Jos olit sitonut sähkön hintasi pörssisähköön, hinnan nousu iski välittömästi. Ja jos nyt haluaisi tehdä kiinteän sähkösopimuksen, on sen hintataso huomattavasti korkeampi kuin ennen hinnan nousua.

– Korkomarkkinoilla on käynnissä sama tilanne. Jos haluat olla varma, että korkokulusi eivät tulevien vuosien aikana nouse ennakoimattoman korkealle tasolle, on nyt oikea hetki katsoa, miten korkojen nousulta voisi suojautua., Rintamaa opasti

Vaihtoehtoja Rintamaan mukaan on kaksi, joita kannattaa käyttää rinnakkain.

– Vähintään osa luottojen koroista kannattaa joko suojata korkoputkella tai kiinteällä korolla ennen korkojen suurempaa nousua. Ja rinnalla tehdä laskennallinen testi: jos korot olisivatkin esimerkiksi 4 %:n tasolla - paljonko korkokulusi nousisivat?

– Esimerkiksi asuntoluottomäärällä 150 000 €, prosentin korolla maksat vuodessa 1500 € korkoja. Jos korot nousisivat 4 %:iin, niin korkokulusi olisivatkin 6000 €. Ratkaisuna tähän on se, että alat yksinkertaisesti jo nyt säästämään erotusta, 4500 €:a vuodessa, esimerkiksi 350 € kuukaudessa. Lopputuloksena on hyvä varapuskuri, kun korkotaso aikanaan nousee, Rintamaa sanoi.