Katso video | ”On helppoa horista kaikenlaista etäistä elämästä ja maailmasta, mutta rakkauden sanat läheisille tulevat vaikeammin" – Relanderin Pörri teki biisin sanoilla, jotka hän aiemmin rustasi kiellettyjen listalle

Loviisalaistunut Relander-bändin biisintekijä Lasse "Pörri" Kastarinen teki tunnetun porvoolaisyhtye Teleksin sanoittaja-kitaristi Markus Koskiselle joskus listan kuluneista sanoista, joita tämän ei kannattaisi viljellä lauluissaan. "Teleksin jampat" ovat Kastariselle tuttuja jo nuoruusajalta.

– Maailma, elämä, kuolema, rakkaus... Jokunen vuosi myöhemmin Markus intoili, että juuri minun piti kuulla Teleksin uusin single Olisitko elämäni viimeinen elämäni rakkaus. Upea hittihän siitä tulikin. Oli hienoa, että olin väärässä.

Yli 25-vuotiaan Relander-bändin toinen julkaisu on nyt niin ikään samojen asioiden äärellä. Kastarisen kynästä lähtenyt Tahtoisin sanoa jotain suurta -biisi pohtii suuria sanoja ja rakkautta.

Katso video

Mies sanoo suhtautuvansa lauluunsa lämmöllä, vaikka sen syntyyn liittyykin koominen taustastoori.

– Yli 10 vuotta tuon episodin jälkeen ympyrä sulkeutui, kun kirjoitin tähän biisiimme samoja kiellettyjä sanoja, 'maailma, elämä, kuolema, rakkaus...' En lähtenyt sanavalinnoilla metsästämään hittiä, vaan kuvasin lähinnä sitä inhimillistä kokemusta, että on helppoa horista kaikenlaista etäistä elämästä ja maailmasta, mutta rakkauden sanat läheisille tulevat vaikeammin.

Kappale tallennettiin Sonic Pump -studiolla muun muassa Kaihon Karavaanista ja Egotripistä tutun Sampo Haapaniemen johdolla. Ääniraita valmistui noin vuosi sitten, mutta viime heinäkuussa Relanderin luottokuvaaja Mika Oesch ilmestyi Porvoonjoen Lippakioskin keikalle ja loi edellytykset videolle. Video julkaistiin ystävänpäivän aattona bändin YouTube -kanavalla.

– Video vie kuulijat Porvoon jokirantaan ja romanttiseen kesätunnelmaan. Össin kuvamateriaalista löytyi niin mukavia tunnelmia ja ilmeitä, että sovittelin ne yhteen treenikämppävideon ja studioäänen kanssa, Kastarinen kertoo.

Biisintekijän mukaan kappaleen väitetään muistuttavan tunnelmaltaan ja tekstiltään Pauli Hanhiniemeä tai Juha Tapiota.

– Ehkä niinkin, mutta Relanderin laulu tulee hunajaisen naisäänen ( Linda Nybonn) ja kolmen miehen silaamana.

Relanderin soittajat eivät ihan muista, milloin bändi aloitti, todennäköisesti 1995. Alussa oli Kastarisen ja Antti Vuorisen pelleilyduo Mjölk, 1987. Porvoolaiskaksikko juhlii tänä vuonna 35-vuotista uraansa.

Seuraava Relanderille tärkeä vaihe oli helsinkiläinen Syvät rivit, josta Pörrin mukaan lähti basisti Jarmo Salonen. Syvien rivien cd:ltä on periytynyt Relanderille useampikin laulu, myös Tahtoisin sanoa jotain suurta -biisin kitarateema.

Kun Syvät rivit hiipuivat, Pörri ja Salonen ’lainasivat’ Väsyvät rivit -bändinsä keikalle rumpali Mika Meriläisen, joka liittyi ryhmään. Ensikeikan jälkeen saatiin mukaan myös Marco & The Missing Partsissa maata kiertänyt soolokitaristi Anssi Kamula.

Relander vakiintui nelimiehiseksi noin kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Laulaminen jäi pääosin Pörrin harteille, vaikka Meriläinen ja Kamula antoivatkin siihen lisävoimaa.

Bändi uudistui nykymuotoonsa vuonna 2018, kun solisti Nybonn toi lauluun nuorempaa soundia. Loviisaan muuttanut Kastarinen oli bongannut Nybonnin paikallisilta klubeilta ja kysynyt mukaan bändiin. Yhteisillä keikoilla hioutui bändin neliääninen laulusoundi.

Porvoolais-loviisalais-helsinkiläisen ryhmän skaala on vuosien varrella venynyt huumorista herkistelyyn ja rockista balladeihin.

Relanderin tunnetuimpia lauluja ovat muun muassa Persikkain, Häämatka Pariisiin ja Ahneella on enemmän. Riemastusta ovat herättäneet myös erikoiset lainakappaleet, kuten poikabändi XL5:n Kaunis peto saksaksi ja turunmurteinen Jumangegga, beibö Offspringin Pretty Fly:sta.

Kysymykseen bändin tulevaisuuden kuvioista Kastarinen vastaa arvoituksellisen hyväntuulisesti.

– Vaikka keikkarintamilla onkin pari vuotta ollut suht hiljaista, niin jotain pientä kivaa on silti tapahtunut ja toivottavasti pian vielä enemmän. Tervetuloa kanaville ja keikoille.

Relander

Tahtoisin sanoa jotain suurta

Laulu: Linda Nybonn (Leather Elevator)

Kitara, laulu ja biisit: Pörri Kastarinen (Mjölk, Syvät Rivit)

Soolokitara ja laulu: Anssi Kamula (Marco & The Missing Parts, Los Torpedos)

Rummut ja laulu: Mika Meriläinen (Mjölk, 3 Pientä...)

Basso: Jarmo Salonen (Syvät Rivit)

Kappale Spotifyssa

VEVO-videolinkki (YouTube)

Tahtoisin sanoa jotain suurta ISRC: GX53U2081222

Relander-yhtye Facebookissa

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut