Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kontrolleja tarvitsevista potilaista on tieto

Terveys: Terveyskeskuksen määräaikaiskontrolliin ei enää kutsuta kirjeellä.

Määräaikaiskontrolliin Loviisan terveyskeskukseen ei enää kutsuta kirjeellä, vaan asukkaiden tulee itse ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Koronapandemia on aiheuttanut väestön pitkäaikaista kuormitusta. Tartunnanjäljityksen velvoitteen ja pandemian yleisen hallinnan takia myös perusterveydenhuoltoon on kohdistunut huomattavaa kuormitusta. Keväällä 2020 hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa, ja koronatoimia alettiin priorisoida koko maassa.

– Kansalaisia kehotettiin välttämään liikkumista. Tämä näkyi Loviisan terveyskeskuksessa lähes potilaskatona. Siirryimme hoitamaan asioita puhelimitse. Moni terveysasia tällaiseen etäkäsittelyyn soveltuukin. Perustimme infektiopoliklinikan, joka vei alkuun yhden hoitajan ja lääkärin resurssin. Toki se on tartuntatautien näkökulmasta hygieeninen ratkaisu, kun silloin infektiopotilaat eivät ole muiden joukossa ja olemmehan aiemminkin nämä potilaat hoitaneet. Infektiopoliklinikan toiminta jatkuu edelleen. Erikoissairaanhoidon aloitteesta kunnat ottivat koronapäivystyksen viranomaiskäyttöön. Se on vienyt jatkuvasti sekä hoitajan että lääkärin työvoimaa, sillä päivystysajat siihen ovat yltäneet arki-iltoihin ja viikonloppuihin, kertoo terveysaseman johtava lääkäri Marika Ylärakkola.

– Rokotusten alkaessa vuosi sitten saimme henkilöstön rokottamiseen työterveyshuollon apua, mutta koska rokotusjärjestys oli tarkka ja haastava ja rokotteista pulaa, tulivat väestön rokotukset perusterveydenhuollon toteutettaviksi. Rokotuksiin käytetty resurssi on ollut mittava. Tähän on saatu ansiokkaasti apua vanhoista työntekijöistämme ja yksityisiltä, mutta myös terveydenhoitajamme ovat olleet rokottamassa, mikä on tuonut haastetta määräaikaiskontrollien toteuttamiseen.

Monella sektorilla Loviisan perusturvakeskuksessa siirryttiin etävastaanottopainotteiseen toimintaan ja lisäksi muun muassa määräaikaiskontrolleja jouduttiin supistamaan.

– Kuntalaiset, joilla on kroonisia sairauksia, tarvitsevat pääsääntöisesti eriasteista säännöllistä terveydenhuollon ammattilaisen seurantaa. Nimitystä vuosikontrolli on uudistettu, sillä potilaiden eri sairaudet tarvitsevat erilaisia kontrollikäytäntöjä eli ei välttämättä juuri tasan vuosittaista kontrollia. Siksi uusi nimitys näille on määräaikaiskontrolli, Ylärakkola kertoo.

Potilaat ovat pääsääntöisesti saaneet puheluita, joissa on pyritty käymään läpi säännöllisesti otettavien määräaikaiskontrollien verikokeiden ja erilaisten kotimittausten tulokset sekä se, onko mitään erityistä huolta ollut.

– Lähivastaanotto on pyritty toteuttamaan, jos sellainen on koettu välttämättömäksi, mutta keskustelua vaativat asiat on voitu käydä läpi puhelimessakin. Korona-ajan hoitolinjat on siis suunniteltu ja toteutettu yksilöllisesti. Tässä on auttanut suuresti terveydenhoitajien aiempi tuntemus omista potilaistaan.

Loviisassa 7.1.2021 käyttöönotetun tiimimallin mukaan potilaita kehotetaan ottamaan yhteyttä kaikissa terveysongelmissaan ensisijaisesti omahoitajaan, jos sellainen on hänelle osoitettu. Klinik-asiointipalvelun kautta voi lähettää viestin suoraan omahoitajalle.

Vastaanottoja on toteutettu puhelimitse ja Teamsillä. Lisäksi on mahdollista suorittaa hoidontarpeen arviota ja myös yksinkertaisia hoitopäätöksiä loppuun asti Klinik-asiointipalvelulla.

– Esimerkiksi, jos potilas on kertonut verenpainearvonsa Klinikin kautta ja on todettu tarvittavan lääkityksen nostoa tai laskua, on lääkäri pystynyt määräämään lääkemuutoksen sähköisen asiointipalvelun kautta, jos hänen arvionsa mukaan asia ei vaadi vastaanottoa. Näin on menetelty ennenkin, lähinnä puhelimitse.

Miten sitten pystytään kontrolloimaan, että potilaat varaavat aikaa omatoimisesti?

– Meillä on säännöllisiä kontrolleja tarvitsevat potilaat tiedossa ja ylhäällä omahoitajilla. Tätä tietoa ei edes jokaisella kaupungilla ole. Jos potilas tarvitsee enemmän tukea ja apua sairautensa hoitoon, voi omahoitaja sopia puhelinajan automaattisesti edellisen yhteydenoton jälkeen, jolloin yhteydenotto ei jää potilaan kontolle. On kuitenkin tiedossa, että läheskään kaikki eivät tällaista halua tai tarvitse. Siksi ei ole mielekästä suunnata aktiivisesti tämäntyyppistä palvelua kaikille. Tavoitteena on räätälöidä hoitoja yksilöllisesti potilaan tarpeen mukaan ja kohdentaa resursseja oikein. Suuri osa pärjää itse harvakseltaan toteutettavien kontrollien avulla. Ne, jotka tukea tarvitsevat enemmän, sitä myös saavat. Loppukädessä ihmisellä on toki aina vastuu omasta terveydestään, Ylärakkola sanoo.