Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Koronatilanteen pahentuminen palautti asuntolainojen lyhennysvapaiden kysynnän ennalleen – Näin paljon lyhennysvapaita tarvittiin ensimmäisen koronavuoden aikana

Omikronin aiheuttama pahentunut koronatilanne ei ole Uutissuomalaisen mukaan lisännyt asuntolainojen lyhennysvapaiden kysyntää pankeissa. Uutissuomalaisen pankeille tekemän kyselykierroksen mukaan lyhennysvapaiden kysyntä on tällä hetkellä koronapandemiaa edeltäneellä tasolla tai lähellä sitä.

– Henkilöasiakkaiden asuntolainojen lyhennysvapaapyyntöjä tulee normaali määrä. Koronatilanteen pahentuminen ei näy pyyntöjen määrissä. Emme ole samassa tilanteessa kuin keväällä 2020, kertoo johtaja Kaisu Christie OP:stä Uutissuomalaiselle.

Koronapandemian alettua alkuvuodesta 2020 lyhennysvapaat yleistyivät pian. Finanssialan mukaan kotitaloudet ja yritykset hakivat ensimmäisen koronavuoden aikana yli 300 000 lainojen lyhennysvapaata.

– Vuonna 2020 lyhennysvapaiden hakemukset lisääntyivät 260 prosenttia, mutta vuonna 2021 ne palautuivat samalle tasolle kuin ne olivat koronaa edeltävänä aikana, kertoo johtaja Anton Tulikoura Aktiasta Uutissuomalaiselle.

Asuntovelalliset selviävät lyhennyksistään nyt paremmin kuin koronapandemian alussa, koska talous sietää virusta muunnoksineen jo hyvin.

– Tartuntojen ja niiden talousvaikutusten kytkös on pienentynyt koko ajan. Omikron-aalto heikentää talouskehitystä hieman alkuvuonna, mutta vaikutuksen odotetaan olevan maltillinen, sanoo johtaja Markus Lauri Säästöpankkiryhmästä Uutissuomalaiselle.