Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loviisassa ja Lapinjärvellä rajataan eristyspäätösten antamista

– Loviisan kaupungin tartuntatautiviranomaiset rajaavat eristyspäätösten antamista vallitsevan kuormittavan koronavirustilanteen takia. Jos koronavirustestistä saa positiivisen tuloksen, tulee toimia normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti, todetaan Loviisan kaupungin keskiviikkona iltapäivällä julkaisemassa tiedotteessa.

Omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon. Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta eristyspäätökselle ei tälllöin siis ole. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan.

Terveyskeskuksesta otetaan 4.2.2022 alkaen yhteyttä positiivisen laboratoriotestituloksen saaneista vain yli 60-vuotaisiin ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin. Loviisan kaupungin verkkosivustolta pystyy katsomaan, keiden tulee hakeutua laboratoriovarmennettuun testiin.

Kohderyhmään kuuluvat esimerkiksi raskaana olevat, sairautensa perusteella koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat ja sosiaali- ja terveysalan työntekijät. Sivuilta voi myös tarkastaa, kuuluuko verisuonitukoksen riskiryhmään. Jos kuuluu, tulee ottaa yhteyttä ohjeiden mukaan www.loviisa.fi/koronavirustesti.

Jos koronavirustestistä saa positiivisen tuloksen, on toimittava työnantajan tai opiskelupaikan normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti, eli samoin kuin joutuisi olemaan pois töistä tai koulusta sairastuttuaan esimerkiksi tavalliseen flunssaan.

Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Jos työnantajan luvalla voi sairauden vuoksi olla pois omalla ilmoituksella ilman erillistä sairauslomatodistusta, tartuntatautiviranomaiset suosittelevat hyödyntämään tätä mahdollisuutta.

Loviisassa on jo aiemmin luovuttu koronavirukselle altistuneiden kattavasta jäljittämisestä ja täten myös karanteeniin asettamisesta.

Jäljitys on keskitetty terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Tartunnanjäljityksen ja testaamisen osalta toimitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) "Koronatestit ja kontaktien välttäminen alueilla, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut" -ohjeenmukaan.

Lisätietoja karanteeni- ja eristysohjeista on Loviisan kaupungin verkkosivustolla.