Loviisan kaupunki muistuttaa: Milloin tulee hakeutua viralliseen koronatestiin? Milloin riittää kotitestin tekeminen?

Loviisan kaupunki muistuttaa siitä, milloin tulee hakeutua laboratoriovarmistettuun koronavirustestiin.

– Terveydenhuoltoon ei tarvitse ottaa yhteyttä eikä hakeutua laboratoriovarmistettuun koronavirustestiin (viralliseen PCR-testiin), jos oireet ovat lieviä ja yleistila on hyvä. Loviisan kaupunki suosittelee kuitenkin vahvasti, että oireisena vältetään vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan, kaupunki toteaa tiedotteesaan.

Jos kuitenkin saa vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistila heikkenee, on otettava viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon.

12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulee hakeutua viralliseen koronavirustestiin lievissäkin koronavirusinfektioon sopivissa oireissa omasta rokotustilanteesta huolimatta, jos on raskaana, jos henkilöllä on verisuonitukoksen merkittäviä riskitekijöitä, hän työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä, on asukas tai työskentelee missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa sekä silloin, jos terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut henkilön testiin.

Jos alle 12-vuotiaalla lapsella on koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet ja lapsi jaksaa normaalit askareet.

Alle 12-vuotiaalta lapselta otetaan laboratoriovarmistettu koronavirustesti, jos hänellä on koronavirusinfektioon viittaavia lieviäkin oireita, ja lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia tai jos lapsen perhepiiriin kuuluu henkilö, joka on immuunipuutteinen tai jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivustolta saa tietoa, miten toimia, kun lapsi on sairastunut hengitystieinfektioon.

Laboratoriovarmistettuun testiin hakeudutaan varaamalla aika koronavirusnäytteenottoon sähköisesti osoitteesta koronabotti.hus.fi.

Sähköisen oirearvioinnin voi myös tehdä Klinik-asiointipalvelun kautta osoitteessa pro.klinik.fi/contact/loviisa-terveyspalvelut.

Mikäli sähköisesti asioiminen ei ole mahdollista, voi myös soittaa Loviisan terveyskeskukseen puhelinnumeroon 019 505 1300. Puhelinpalvelu on auki arkisin kello 8–15. Vastaanotto toimii ainoastaan ajanvarauksella, joten aina on soitettava etukäteen.

Katso lisätietoja koronavirustestiin ja hoitoon hakeutumisesta Loviisan kaupungin verkkosivustolta.

Antigeenikotitestin tekeminen riittää, jos oireet ovat lievät, kuten nuha tai kurkkukipu eikä henkilö kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, joiden tulee hakeutua laboratoriovarmistettuun koronavirustestiin.

Lisätietoja koronavirustestiin hakeutumisesta Loviisan kaupungin verkkosivustolta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut