Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Maskien käytöstä on tullut oppilaille rutiinia Loviisassa – tavallinen sairauspoissaolo ei oikeuta etäopetukseen tai maksuttomaan kouluruokaan

Koronaohjeet varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa oleville lapsille, oppilaille, opiskelijoille ja lapsiperheille päivittyivät perjantaina.

Flunssaoireisen tai vatsakipuisen on pysyttävä kotona. Suositeltavaa on tehdä kotitesti. Kouluun voi palata, kun oireita ei enää ole. Jos oireet jatkuvat yli 3 päivää, on jäätävä kotiin, kunnes on ollut oireeton kaksi päivää. Lievää kuivaa yskää tai lieviä haju- tai makuaistin muutoksia ei pidetä oireina. Kyse on tavallisesta sairauspoissaolosta, josta on ilmoitettava kouluun normaalisti.

– Tämä ei oikeuta etäopetukseen tai ilmaiseen kouluruokaan. Koronatartunnan saaneella taas on edelleen oikeus niihin. Perhepiirissä altistunut oppilas on myös oikeutettu etäopetukseen ja halutessaan maksuttomaan kouluruokaan, Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion rehtori Laura Tenhunen sanoo.

Jos perheessä on todettu koronavirustartunta, eli on altistunut koronalle kotona, suositellaan oppilaalle vapaaehtoista vähintään 5 vuorokauden kotikaranteenia lapsen rokotuksista riippumatta. THL:n mukaan oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Koronakotitestiä suositellaan ennen kouluun palaamista.

Positiivisesta testituloksesta tulee ilmoittaa Wilmassa rehtorille ja omalle luokanvalvojalle tai ryhmänohjaajalle.

– Tulee ilmoittaa myös, milloin oireet ovat alkaneet, jotta rehtori osaa arvioida, onko tartunnalla vaikutusta luokkakavereihin tai muihin ryhmäläisiin. Tiedon opetusjärjestelyistä saa suoraan jokaisen aineen opettajalta ja ohjeet ruokapakettien tilaamista varten rehtorilta, Tenhunen kertoo.

Jos koronaan sairastunut oppilas on ollut koulussa kahden vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta tai sairauden toteamisesta, koulu tiedottaa oman ryhmän oppilaille ja huoltajille koronatapauksesta ketään paljastamatta.

Luokan oppilaita suositellaan tarkkailemaan oireita kotona. Mikäli oireita ei ole, eikä tartuntaa ole todettu, voivat luokkakaverit tulla kouluun tai lukioon normaalisti.

Jos koronavirustartunnalle altistuminen on tapahtunut vapaa-ajalla eikä kyse ole perheen sisäisestä tartunnasta, ei oppilaan tarvitse olla vapaaehtoisessa karanteenissa eikä testiä tarvita. Mahdollisia oireita on kuitenkin seurattava.

– Omikronmuunnos leviää nopeasti, ja sen vuoksi tartuntatapaukset pitäisi pystyä toteamaan nopeasti (kotitestein) ja tiedottamaan lähikontakteja välittömästi, jotta näistä toimenpiteistä olisi hyötyä, ohjeissa todetaan.

Loviisan kouluissa on virallinen kasvomaskisuositus 3. luokasta ylöspäin.

– Monet nuoremmatkin oppilaat käyttävät koulussa kasvomaskia vapaaehtoisesti. Maskien käytöstä on etenkin joululoman jälkeen tullut oppilaille rutiinia ja harvoin maskin käyttöä tarvitsee enää perustella tai taistella asiasta oppilaiden kanssa. Oppilaamme ovat fiksuja ja tottelevaisia, kun on tosi kyseessä, Tenhunen sanoo.

Arkeen kuuluu lisäksi käsien pesu. Vesipisteitä on runsaasti.

– Saamme käsihygienian hoidettua vedellä ja saippualla. Tästä syystä käsidesiä tarvitsee käyttää vain yksittäisissä tiloissa.

Opetusryhmien sekoittamista vältetään. Eri luokkien oppilaita on samoissa ryhmissä vain työjärjestykseen merkityillä vakiotunneilla.

Välitunnit ovat ulkovälitunteja myös yläluokilla.

– Harmillista on, että kaikki yhteisöllisyyttä luovat yhteiset tilaisuudet, kokoontumiset ja erityistilaisuudet on jouduttu perumaan. Toivotaan, että huhtikuun lopun vanhojen tanssiesitys saadaan pidettyä perinteisesti ja siitä alkaisi taas uusi normaalimpi aikakausi, Tenhunen toteaa.

Lisää tietoa koronaohjeista saa Loviisan kaupungin koronasivuilta.