Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Vihreille tulossa neljä paikkaa Itä-Uudellamaalla, toiveissa vielä viides – "Toivon, että millään kunnalla ei olisi enemmistöä valtuustossa"

Ennakkoäänten perusteella Vihreät on saamassa Itä-Uudenmaan aluevaltuustoon neljä paikkaa. Viides paikka oli kuitenkin toiveissa.

Läpi oli alkuillasta menossa Porvoosta Jari Oksanen, Sipoosta Marketta Mattila, Porvoosta Sanna Kivineva ja Porvoosta Mari Lotila.

– Itse ei vielä rummuta oman läpimenoni puolesta. Toivoisin, että vihreiden kannatus vielä nousisi, sillä muissa vaaleissa vihreille on perinteisesti annettu enemmän ääniä vaalipäivänä kuin ennakkoäänestyksessä. katsotaan miten käy, hyvä näinkin.

Oksanen luonnehtii ensimmäisiä aluevaaleja ennakoimattomiksi.

– Kun vaalimatematiikkaa pyörittelin niin toivoisin, että viides paikka saataisiin, niin asetelmat uudella hyvinvointialueella olisivat paremmat.

– Ennakkoäänten perusteella näytti siltä, että kaikista kunnista olisi aluevaltuustossa jonkinlainen edustus. Toivoisin itse, ettei millään kunnalla olisi enemmistöä.

Oksanen arvioi, että alueellinen hyvä edustavuus olisi hyvä.

Erikoisessa tilanteessa keskellä pandemiaa käydyt vaalit laittoivat Oksasen mielestä kaikki puolueet samalle viivalle. Hän arvelee, että äänestysaktiivisuus ei olisi noussut ilman pandemiaa.

– Ihmiset eivät ole kerta kaikkiaan hahmottaneet, mistä ja kuinka isoista asioista on kysymys.

Oksanen on ollut Husin hallituksessa 13 vuoden ajan.

– Pitkällä kokemuksella en lupaa pilviä taivaalta. Aluevaltuustossa ei voi ajaa rajattomasti omaa agendaansa. On mielenkiintoista nähdä, millainen kokoonpano tulee sillä realismia on, että alkuun tehdään isoja hallinnollisia päätöksiä ja linjauksia palvelujen laadusta. On paljon lainsäädäntöä ja rakenteita, jotka täytyy järjestää uudelleen niin, että ihmisten arki jatkuu mahdollisimman hyvin.

– Lupausten määrä on hämmentänyt minua suuresti, koska tiedän, että ne ovat niin epärealistisia kuin olla voi.