Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Video | Yhteinen sävel työlle ja harrastukselle: oman albumin julkaiseva Mia Hafrén ei ole miettinyt, että pitäisi tehdä uraa – se on hänen mielestään tylsä ilmaus

– Mun työni on mun harrastukseni. Jos teen jotain muuta, niin liikun luonnossa. Esimerkiksi Lapissa vaeltaminen on todella rentouttavaa ja tietenkin perheen kanssa oleminen, toteaa loviisalaissyntyinen laulaja-lauluntekijä, näyttelijä Mia Hafrén.

Pandemia-aika on opettanut Hafrénin elämään hetkessä ja tarttumaan kiinni omista haaveista. Joulukuinen ilta vuonna 2020 Turun kaupunginteatterin lavalla oli viimeinen kerta, kun yli 20-vuotisen uran tehnyt a cappella -yhtye Fork esiintyi yhdessä.

Pari vuotta ennen tuota iltaa Hafrén oli kysynyt itseltään, mitä hän seuraavaksi haluaisi elämällään. Niistä yksi oli oma levy – sellainen kokonainen, jossa on alku, keskiosa ja loppu.

– Uskon, että tällainen projekti vaati sen, että Fork lopetti. Pitää luopua jostain, että jää tilaa uudelle. En ole sen kummemmin miettinyt sanaa ”sooloura”, koska mukanani kulkee joukko mielettömiä muusikoita ja musiikintuottaja. En ole miettinyt, että pitäisi tehdä uraa, koska se on mielestäni aika tylsä ilmaus, Hafrén kuvailee.

Levy Också för dig ilmestyy 4.3. Siltä on julkaistu jo kaksi singleä ja kolmas tulee helmikuussa. Vaikka Hafrén ei liiemmin mieti sanaa ”soolo”, oman musiikin luomisella on selkeitä eroja Fork-vuosiin.

– Suurin ero tähän asti on se, että nyt sävellän ja sanoitan omia kappaleita ja suurimman osan työstäni teen yksin. Forkissa teimme melkein ainoastaan covereita biiseistä. Olen nauttinut musiikin tekemisestä ja siitä, että päätän asioista itse. Toisaalta se tuo myös vastuuta ja aikamoisen työtaakan, Hafrén pohtii.

Jos teen jotain muuta, niin liikun luonnossa. Esimerkiksi Lapissa vaeltaminen on todella rentouttavaa.

Mia Hafrén

– Toinen iso ero on live-esiintyminen. En ole vielä päässyt esittämään livenä uutta musiikkiani. Live-esiintyminen ehkä kuitenkin oli Forkin vahvin alue. Jännä nähdä, miten se sitten toimii. Esiinnyn bändin kanssa eli en ole lavalla yksin, mutta päävastuu on tietenkin minulla ja se on hyvin erilaista kuin Forkissa, jossa jaoimme sitä, hän jatkaa.

Kappaleiden sanoittaminen ja säveltäminen itse on vienyt musiikin tekemistä henkilökohtaisemmalle tasolle. Hafrén pyrkii puhuttelemaan tunteita, jotka tuntuvat merkityksellisiltä.

– Tottakai, kun säveltää ja sanoittaa omia kappaleita, ne ovat henkilökohtaisia. Kappaleet eivät kuitenkaan kerro vain minusta, vaan olen yrittänyt tuoda esille tunteita ja ajatuksia, jotka koen tärkeiksi. Ehkä se on tietynlaista avautumista, mutta ei missään nimessä tilittämistä omasta elämästä.

Albumin tekeminen on ollut loviisalaissyntyiselle mielenkiintoista. Loviisalaisuus näkyy levyllä eri tavoin.

– Kappaleet ovat syntyneet Pernajan metsissä, mökillä, luonnossa, laiturilla, saunassa, tiskatessa, autoa ajaessa. Sain todella hyvää sparrausapua kollegaltani Kalle Katzilta, joka myös soittaa levylläni. Minulla oli joku idea ja ajoin Loviisaan, jossa sitä työstettiin yhdessä. Useimmat kappaleet ovat syntyneet teksti edellä. Jokin asia tai tunne on pyörinyt päässäni ja olen yrittänyt sanoittaa sitä. Lyriikan kirjoittaminen on erikoista. Lyhyissä pätkissä pitää saada sanottua paljon.

Levyllä soittaa Katzin lisäksi muitakin kovan luokan muusikoita. Levyn taustalaulajat ovat Forkista tuttuja. Levyllä laulaa myös muun muassa Hafrénin tytär.

Hafrénin mukaan levyltä tulee kuulumaan, että hän on kuunnellut paljon muun muassa Alanis Morissetteä, Eva Dahlgrenia, Coldplayta ja U2:ta.

– Tämä on pop-levy, jossa kappaleet ovat tarinoita asioista, jotka koen tärkeiksi tai jotka ovat vaikuttaneet minuun jollain tavalla.

Levyn kakkossingle Vi on yksi esimerkki tällaisesta.

–  Vi on kappale rakkaudesta ja sen monista eri vaiheista. Yritin säveltää kappaleen, missä on kaipausta, muistoja ja toivoa. Kappaleen taustalla on kokemus omasta elämästäni ja siitä, miten asiat ovat menneet eri tavalla kuin mitä jossain vaiheessa osasin kuvitella, Hafrén valottaa.

Miesääneksi kappaleeseen mukaan tuli Ville Pusa.

– Melodia on aika korkea miesäänelle, mutta juuri Ville sen pystyy vetämään. Soitin hänelle ja hän oli heti mukana. Tavattiin työhuoneellani, laulettiin läpi pari kertaa ja olin aivan fiiliksissä. Olen hyvin kiitollinen, että hän lähti mukaan tähän.

Vi:n musiikkivideon Hafrén on ohjannut itse. Videolla esiintyvän nuorenparin esittäjät löytyivät läheltä.

– Halusin kokeilla musiikkivideon tekemistä ja heräsi idea siitä, että nuoripari esittäisi paria, joka käy läpi sen, mistä Vi kertoo. Pyysin mukaan tyttäreni Livia Wikströmin, joka muuten esitti Ronjaa Lurensissa 2018. Miespääosaan pyysin Einar Zilliacusta, jonka isä Tobias Zilliacus ohjasi Ronjaa. Villen ja minun otokset kuvasi ammattikuvaaja Ville Tanttu.

Hafrénilla on Pernajassa talo, jossa hän käy usein ja samoilla reissuilla myös vanhassa kotikaupungissa.

– Käyn kaupoissa, esimerkiksi kirjakauppa on huikean hyvä. Tapaan ystäviä, syön ravintoloissa. Kesäisin voi vain kävellä ympäri kaupunkia ja hengailla. Loviisassa parasta ovat ihmiset, se, että kadulla moikataan, torilla tapahtuu ja joka kadunkulma on täynnä muistoja.

Hafrénille kuuluu hyvää, mutta hän harmittelee monien taideprojektien kaatumista tai siirtymistä pandemian takia. Livekeikkojen kieltäminen on vaikeuttanut esiintyvien taiteilijoiden elannon tienaamista.

– Päätin ennen pandemiaa, että kun Fork lopettaa, voisin yrittää tehdä yhden asian kerrallaan. On ollut helppoa pysyä päätöksessä, koska muita projekteja ei ole tullut vastaan. Olenkin nauttinut siitä, että on ollut aikaa tehdä levyä. Varjopuoli on tietenkin se, että jotenkin pitäisi pystyä elättämään itsensä, hän toteaa.

– Olen väsynyt siihen, ettei suunnitelmia pysty tekemään tai jos tekee, niitä pitää olla valmis muuttamaan. Kyllähän tämä opettaa kovan käden kautta, mitä tarkoittaa ”päivä kerrallaan”. On paljon hyvää siinä, että elää hetkessä ja ei suunnittele niin kauheasti, mutta noin työn merkeissä siinä ei ole paljon hyvää.

Kaikesta huolimatta Hafrén näkee tulevan valoisana. Konserttia vanhaan kotikaupunkiin olisi luvassa 29.4. Myös Katz on mukana kiertueella.

– Teemme pienen kiertueen, joka alkaa levynjulkaisupäivänä Helsingistä. Jatkamme siitä Porvooseen, Loviisaan ja Tammisaareen. Loviisassa esiinnymme Kino Marilynissä, mistä olen todella innoissani. Liput voi ostaa Marilynista ja toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi. Uskon siihen, että kohta pääsee taas esiintymään yleisölle.

Video: Mia Hafrén feat. Ville Pusa - Vi (official music video)