Löytökissoille etsitään uusia sijaiskoteja – akuuttia tarvetta ei ole juuri nyt, mutta se voi tulla nopeastikin

Loviisan ja Lapinjärven löytöeläinten talteenottopaikka Loviisan Kissatalo on alkanut valmistautua kevään ja kesän ruuhkaan etsimällä kissoille sijaiskoteja.

– Viime vuonna meille tuli 20 emotonta pentua, joista osa oli niin pieniä, että niitä piti ruokkia pullolla, Loviisan Kissataloyhdistyksen varapuheenjohtaja Maria Lempinen kertoo.

Hän otti pikkupentuja kotiinsa muutama kerrallaan kaikkiaan 13 ja hoiti niitä kesän ja syksyn. Pennut kesyyntyivät ja kaikille löytyi uusi koti.

Suurten pentumäärien taustalla ovat kissapopulaatiot, joissa kissat saavat lisääntyä valtoimenaan. Populaatioita on Loviisan seudulla esimerkiksi Kabbölessä ja Liljendalissa.

Lempinen kehottaa kaikkia, joiden pihapiirissä alkaa etenkin keväällä liikkua ruokaa etsivä emokissa pentuineen, ottamaan yhteyttä Kissataloon.

– Jo yksi tällainen pentue voi olla uuden populaation alku.

Kesy kissa on iso apu aralle kissalle.

Pikkupentujen lisäksi Kissataloon tuli joukko isompia, 5 – 6 kuukauden ikäisiä arkoja pentuja emojensa kanssa.

– Arat kissaemot opettavat myös pennuilleen arkuutta ja sitä, että ihmisiä pitää pelätä, Lempinen toteaa.

Hän sanoo, että mitä pienempinä pennut saadaan talteen, sitä paremmat mahdollisuudet niillä on tulla kesyiksi kotikis-soiksi. Parhaiten kesyyntyminen onnistuu kodeissa hoitamalla.

Kotihoidosta hyötyvät myös arat aikuiset kissat.

Kissatalossa eläimiä hoidetaan vapaaehtoisvoimin.

Tällä hetkellä tilanne on hyvä. Kissoja on 13 ja yksi on sijaiskodissa. Niin sanottuja adoptiovalmiita kissoja, eli omaan loppuelämän kotiin valmiita, on viisi.

Silloin kun kissoja on enemmän, aikaa kutakin kissaa kohden on rajoitetusti.

– Aikaa ei tahdo yrityksistä huolimatta aina riittää tarpeeksi kissojen sosiaalistamiseen, itsekin hoitovuoroja tekevä Lempinen toteaa.

– Tavallinen koti onkin siihen parempi ratkaisu. Koti, jossa sama ihminen ruokkii ja hoitaa kissaa sekä leikkii sen kanssa, on kaikista paras.

Sijaiskodiksi sopivat ihan tavalliset kodit.

– Kissakokemusta olisi tietenkin hyvä jonkin verran olla, sillä ihan kylmiltään aran kissan kanssa oleminen voi olla vaikeaa.

Lempinen korostaa, että sijaiskodiksi ryhtyminen vaatii sitoutumista. Kissa voi olla sijaiskodissa ennalta määräämättömän ajan. Lisäksi kissoja on oltava valmis ottamaan nopeallakin aikataululla.

– Kissanpennut lähtevät sijaiskodeista yleensä 14 viikon ikäisinä. Aralla vanhemmalla kissalla luottamuksen syntyminen ihmisen kanssa voi viedä jopa 1,5 – 2 vuotta. Arat kissat ovat yleensä joutuneet kokemaan kovia.

Hän jatkaa, että kodissa olisi aluksi hyvä olla oma pieni tila kissalle. Jos aran kissan päästää irralleen isoon omakotitaloon, voi se löytää niin hyvän piilopaikan, että pysyy kauan poissa.

– Ihanteellista olisi myös, jos kodissa olisi muita kissoja. Kesy kissa on iso apu aralle kissalle. Ne voivat aluksi tutustua verkko-oven läpi ja sitten päästä yhteisiin tiloihin.

Ennen kuin kissoja sijoitetaan, ne käyvät läpi eläinlääkärin terveystarkastuksen. Poikakissat kastroidaan ja tyttökissat steriloidaan.

Sijaiskoteja etsitään noin 50 – 80 kilometrin säteellä Loviisasta. Yhdistyksen väki valitsee kiinnostuneista kodeista sopivimmat.

Yhdistys kustantaa sijaiskotiin sijoitetuille kissoille muiden muassa ruoat, hiekat ja muut tarvikkeet, lääkkeet ja eläinlääkärikäynnit. Jokainen sijaiskoti saa myös tukihenkilön, joka neuvoo ja opastaa.

Kissojen sijaiskotitoiminnasta löytyy lisätietoja Kissatalon Facebook-sivuilta.

Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostilla admin@loviisankissatalo.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut