Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naistenklinikalla syntyi viime vuonna viidet kolmoset – pk-seudun kaikista synnytyksistä yli neljäsosa on sektioita

Naistenklinikalla syntyi viime vuonna viidet kolmoset.

Kakkiaan synnytyksiä oli Husin neljässä sairaalassa 17 269, missä kasvua edelliseen vuoteen oli 9,6 prosenttia. Vuonna 2020 synnytyksiä oli 15 753.

Kaksosia syntyi Naistenklinikalla 201, Jorvissa 14 ja Hyvinkäällä 17.

Erityisen suurta synnytysten määrän kasvu oli Hyvinkään sairaalassa (+15,4 %) ja Lohjalla (+ 21,9 %). Naistenklinikalla nousua oli 8,3 prosenttia ja Espoon Jorvissa 6,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudun synnytyksistä 79,4 prosenttia hoidettiin Naistenklinikalla ja Espoossa.

Pääkaupunkiseudun kaikista synnytyksistä yli neljäsosa, 26 prosenttia oli sektioita. Hyvinkäällä ja Lohjalla tehtiin kesän ja alkusyksyn aikana myös Naistenklinikan suunniteltuja sektioita.

Syntyvyys lähti nousuun vuonna 2020 ensimmäisenä koronakeväänä. Hus Helsingin yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa, että yhteiskunnallisilla ilmiöillä näyttäisi olevan suuri vaikutus syntyvyyteen.

Sen ennustaminen, mihin suuntaan ja kuinka paljon nämä yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat, on kuitenkin vaikeaa.

– Laskettujen aikojen perusteella syntyvyyden kasvu pysähtyy ja palaa lähelle pandemiaa edeltävää tasoa jo tulevan kevään aikana, sanoo Heinonen tiedotteessa.