Ministeriö: "Loviisan ydinvoimalan YVA:ssa ei nähty olevan sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joita ei voitaisi hyväksyä, estää tai lieventää hyväksyttävälle tasolle".

Loviisan ydinvoimalan käytön jatkamista ja muualta tuotavan ydinjätteen loppusijoitusta koskevan yva-prosessi on valmis, kun TEM antoi siitä "perustellun päätelmänsä". Arto Henriksson
Arto Henriksson

Arto Henriksson

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on antanut lausuntonsa Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttöajan jatkamista ja ydinjätteen loppusijoitusta koskevasta YVA-menettelystä.

Ministeriön "perustelluksi päätelmäksi" kutsuman YVA-lausunnon mukaan esillä olevilla hankevaihtoehdoilla ei nähty olevan sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joita ei voitaisi hyväksyä, estää tai lieventää hyväksyttävälle tasolle.

Fortum Power and Heat Oy:n hankkeen YVA-menettelyn yhteysviranomaisena toimi TEM ja kansainvälisen kuulemisen osalta ympäristöministeriö. Hankkeeseen sovellettiin myös valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointimenettelyä niin sanotun Espoon sopimuksen mukaisesti, todetaan Fortumin tiedotteessa.

Elokuussa 2020 käynnistyneessä menettelyssä arvioitiin voimalaitoksen käytön jatkamista enintään noin 20 vuodella ja kahta erilaista käytöstäpoistovaihtoehtoa sekä matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen ympäristövaikutuksia.

Perustellussa päätelmässään työ- ja elinkeinoministeriö totesi arviointiselostuksen täyttävän YVA-lainsäädännön vaatimukset. Tarkastelluilla hankevaihtoehdoilla ei nähty olevan sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joita ei voitaisi hyväksyä, estää tai lieventää hyväksyttävälle tasolle.

– Tähän historialliseen, Suomessa ensimmäistä kertaa toteutettuun, käyvän ydinvoimanlaitoksen käyttöiän jatkon ja käytöstäpoiston YVA-menettelyyn osallistui laaja joukko eri sidosryhmien edustajia, kertoi Loviisan voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas.

Fortum arvioi, että sillä on haettavien jatko- ja jätelupien osalta päätöksentekovalmius vuoden 2022 aikana.

STUK: Loviisan ydinvoimalan ydinjätteen loppusijoituslaitos on turvallinen, lisätoimenpiteistä esitettiin kuitenkin vaatimuksia

Loviisan voimalaitoksen jatko arvioitavana - Vastaa Lovarin Facebook-ryhmässä oletko jatkolupien vai sulkemisen kannalla

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Loviisassa sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.