Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Bloomberg: Koronarokotteiden tehosteannokset voivat heikentää immuunivastetta ja väsyttää, varoittaa Euroopan lääkevirasto – Näin suomalaisprofessori kommentoi tehosteita

Koronatehosterokotteiden ottaminen tiheällä aikavälillä voi vaikuttaa lopulta jopa heikentävästi ihmisen immuunivasteeseen.

Tästä tiedosta uutisoi uutistoimisto Bloomberg ja se perustuu Euroopan lääkevirastosta eli EMA:sta saatuun ajankohtaiseen arvioon.

Jos ottaa neljän kuukauden välein rokotetehosteen, se voi väsyttää ihmistä, Bloomberg uutisoi.

– Tehosteannoksen voi ottaa kerran, ehkä kaksi kertaa, mutta se ei ole jotain sellaista, jota voisimme ajatella otettavan jatkuvasti, EMA:n rokotusstrategian johtaja Marco Cavaleri kertoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Bloombergin mukaan.

Nykyisestä pandemiatilanteesta pitäisi siirtyä kohti endeemistä, eli paikallisesti leviävää ja hallittavaa, vaihetta, Cavaleri lisäsi.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet pohti tehosterokotenäkymiä haastattelussa tiistaina.

Kokonaan toisen tyyppisiä rokotteita.

Mika Rämet

– Jos kolmannen koronarokotuskierroksen jälkeen on tulossa vielä uusia tehosteita, niin ne ovat todennäköisesti jonkin tietyn muunnoksen mukaan optimoituja mRNA-rokotteita, tai sitten kokonaan toisen tyyppisiä rokotteita.

Rämet mietti kysymyksiä, joita saattaa olla edessä kolmannen rokotuskierroksen jälkeen.

– Jää nähtäväksi, ketkä sen jälkeen tarvitsevat lisätehosteita rokotusten kautta, eli tarvitaanko tehosteannoksia vielä tulevaisuudessa muille kuin ikänsä, perussairautensa tai lääkityksen vuoksi riskiryhmään kuuluville.

Onko mahdollista, että mRNA-rokotteiden tehosteannoksia olisi otettava vuodesta toiseen läpi ihmiselämän?

– En näe mielekkäänä tulevaisuuden kuvana, että annettaisiin jatkuvasti näiden samojen mRNA-rokotteiden tehosteannoksia, kokeellisen immunologian professori Rämet arvioi.

Jos katsoo pitemmälle tulevaisuuteen, koronavirus on valitettavasti jatkossakin osa elinympäristöämme, Mika Rämet lisäsi.

– Nyt pandemiaa aiheuttavasta viruksesta tulee kotoperäinen virus, jonka kanssa meidän on elettävä.

Eurooppalaisen rokotustietojärjestelmän mukaan rokote saa aikaan immuunivasteen ja kehoon kehittyy muisti tiettyä tautia varten.

Rokote ei kuitenkaan aiheuta tautia, sivuilla kerrotaan.

Immuunivaste tarkoittaa elimistön tapaa reagoida kohtaamaansa antigeeniin.

Euroopan lääkevirasto vastaa ihmisille ja eläimille tarkoitettujen lääkevalmisteiden tieteellisestä arvioinnista, valvonnasta ja turvallisuusseurannasta EU:n alueella.