Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaihtoehto fossiilisille löytyi: Ensimmäiset nesteytetyn jätemuovin koeajot onnistuivat Porvoon jalostamolla – ”Sopii käytettäväksi jopa elintarvikepakkauksiin ja terveydenhoidon käyttökohteisiin”

Ensimmäiset nesteytetun jätemuovin koeajot Nesteen Porvoon jalostamolla ovat päättyneet onnistuneesti, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Vuonna 2020 alkaneessa prosessissa on mennyt läpi noin 800 tonnia nesteytettyä jätemuovia. Se on määrä, jonka pieni eurooppalainen kaupunki tuottaa jätemuovia vuodessa.

Neste on jalostanut nestemäisestä muovijätteestä drop-in-ratkaisuja muovin tuotantoon ja kehittänyt kykyään käyttää kierrätysraaka-aineita teollisen mittakaavan jalostuksessa.

Koeajoista on ohjattu jo raaka-ainetta uusien muovivalmisteiden valmistukseen. Uusilla tuotteilla on Nesteen mukaan samat ominaisuudet ja laatu kuin fossiilisista raaka-aineista tuotetuilla polymeereilla. Nesteytetty raaka-aine sopii siis käytettäväksi jopa elintarvikepakkauksiin ja terveydenhoidon käyttökohteisiin.

Nesteen tavoite on prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia vuodesta 2030 lähtien.

Ensimmäisessä koeajossa 2020 käsiteltiin 400 tonnia muovijätettä. Saavutus oli tärkeä Nesteelle, jonka tavoite on edistää kiertotaloutta ja hillitä fossiilisten luonnonvarojen hupenemista.

Koeajoissa kerrytettiin vuoden 2021 aikana lisätietoa nesteytetyn jätemuovin käsittelystä ja prosessien vaikutuksesta jalostamon toimintaan. Arvoketjujen todentamisen lisäksi vietiin kiertotaloutta käytännön todellisuuteen.

Koeajot vahvistavat, että Neste pystyy jalostamaan merkittäviä määriä kierrätysraaka-aineita drop-in-ratkaisuiksi petrokemian teollisuudelle ja kehittämään osaamistaan, että jätemuovia saadaan jalostettua yhä suurempia määriä yhä korkealaatuisemmiksi petrokemian syöttöaineiksi.

Nesteen Mercedes Alonson tiedotteessa kertoman mukaan kierrätetyt raaka-aineet kiinnostavat markkinoilla. Hän on Renewable Polymers and Chemicals -liiketoimintayksikön johtaja.

– Tällä prosessilla tuemme muovijäteongelman ratkaisemista ja autamme polymeerien ja kemikaalien valmistajia edistämään kiertotaloutta. Toiminnan laajentaminen edellyttää myös sääntelytukea: kemiallinen kierrätys on hyväksyttävä täydentävänä teknologiana kunnianhimoisten kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi.

Käytetty muovijäte koostuu kuluttajamuovijätteestä, jota on vaikeaa kierrättää muulla tavalla.

Nesteen Öljytuotteet-liiketoiminnan johtaja Markku Korvenrannan mukaan viimeisimmät koeajot Porvoossa loivat perustaa raakaöljypohjaisten raaka-aineiden korvaamiselle nesteytetyllä jätemuovilla ja kiertotalouden vahvistamiselle.

Jatkossa voidaan käsitellä yhä suurempia muovimääriä.

– Koeajojen perusteella nesteytetty jätemuovi on käyttökelpoinen vaihtoehto fossiilisille raaka-aineille. Suuremman mittakaavan tuotantoon tarvitaan kuitenkin vielä koeajoja, joita jatkamme aiempaa suuremmilla volyymeilla tänä vuonna, Korvenranta toteaa tiedotteessa.