Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 500 taksiyritystä menetti lupansa lakisääteisen tunnuksen puuttumisen takia – Tuhansilta puuttuu vielä pätevyyskoe

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on perunut yli 500 taksiliikennelupaa, koska näiltä puuttui lakisääteinen Y-tunnus.

Vielä elokuussa 2021 tunnus puuttui Traficomin mukaan noin 700 luvanhaltijalta.

– Näille toimijoille lähetettiin selvityspyyntö puuttuvasta Y-tunnuksesta ja asetettiin määräaika tunnuksen hankkimiseksi uhalla, että lupa peruutetaan, jos puutetta ei asetetussa määräajassa korjata. Valvonnan lopputuloksena olemme peruuttaneet 520 taksiliikennelupaa, koska luvanhaltija ei korjannut Y-tunnusta koskevaa puutetta. Lisäksi 101 liikennelupaa on peruutettu luvanhaltijan omasta pyynnöstä. Y-tunnuksen hankki asettamassamme määräajassa 76 luvanhaltijaa, kertoo tiedotteessa Traficomin ammattiliikennepalvelun päällikkö Sari Veija.

Y-tunnus tuli taksiyrityksille pakolliseksi toukokuun alussa 2021, kun taksilaki muuttui. Muutos koski myös niitä taksiliikenneluvan haltijoita, joiden liikennelupa oli myönnetty ennen lakimuutoksen voimaantuloa. Luvanhaltijoilla oli elokuun alkuun saakka aikaa hankkia Y-tunnus, jos tunnus vielä puuttui.

Seuraavaksi Trafi aikoo valvoa yrittäjäkokeen suorittamista.

– Taksiliikenneluvan myöntämisen edellytyksenä on ollut toukokuusta 2021 alkaen myös taksiliikenteen yrittäjäkoe. Tämä vaatimus koskee myös luvanhaltijoita, kertoo Veija.

Taksiliikenneluvan haltijoiden tulee täyttää uuden lain edellyttämä ammatillinen pätevyys viimeistään 1. toukokuuta tänä vuonna.

Traficomin tämänhetkisen tiedon mukaan yrittäjäkoe on suorittamatta vielä tuhansilta taksiliikenneluvan haltijoilta ja liikenteestä vastaavilta henkilöiltä.

– Yrittäjäkokeeseen ja tarvittaessa sitä edeltävään koulutukseen kannattaa pyrkiä mahdollisimman pian, jotta vaatimus tulisi täytettyä ennen toukokuun alkua, Veija kehottaa tiedotteessa.