”Onnettomuudet eivät odota kuutta vuotta”

Vestman: Itä-Uudenmaan pelastustoimen turvallisuusleikkaus peruttava, koska alueella sijaitsee kansallisesti merkittäviä teollisuuskohteita kuten ydinvoimalaitos ja jalostamo.

Kokoomuksen kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Heikki Vestman vaatii kirjallisessa kysymyksessään hallitusta perumaan säätämänsä turvallisuusleikkauksen ja takaamaan Itä-Uudenmaan pelastusalueelle rahoituksen kansallisesti merkittävien kohteiden, Loviisan ydinvoimalaitosalueen ja Kilpilahden kemianteollisuuden keskittymän kriisiturvallisuuden varmistamiseksi.

– Marinin hallitus jätti hyvinvointialueiden pelastustoimen rahoitusmallista tietoisesti pois valtakunnallisesti merkittävät riskikohteet. Käsittämätön teko aikana, jona hallitus muutoin kylvää rahaa ympäriinsä.

– Tästä syystä Itä-Uudenmaan pelastustoimen rahoituksessa on nyt 1,6 miljoonan euron eli 16 prosentin aukko. Hallituksen leikkaus itäuusmaalaisten turvallisuudesta pitää perua, Vestman vaatii.

Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka viittasi hyvinvointialueiden valmistelukierroksella Porvoossa, että Itä-Uudenmaan pelastusalueen valtakunnallisesti merkittävät kohteet eli Kilpilahti ja Loviisan ydinvoimalat tunnistetaan ja tullaan ottamaan huomioon rahoitusmallin jatkossa (Uusimaa 22.11.).

Sisäministeriöstä on arvioitu, että laskentamallia korjattaisiin kuitenkin vasta kuuden vuoden seurantajakson tulosten pohjalta.

– Kiitän pelastusylijohtajaa rahoitusmallin ongelman tunnustamisesta ja tärkeästä lupauksesta. Samalla muistutan, että onnettomuudet eivät odota kuutta vuotta. Rahoitusmallin korjaus ei voi odottaa seurantajaksoa tai edes sen välituloksia. Asialla on kiire. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen pitää voida aloittaa toimintansa turvalliselta pohjalta 1.1.2023, Vestman sanoo.

Itä-Uudenmaan pelastustoimen rahoituksessa on nyt 1,6 miljoonan euron eli 16 prosentin aukko.

Vestmanin mukaan Itä-Uudenmaan pelastustoimen budjettivaje voi pahimmillaan johtaa sellaisiin palvelutason leikkauksiin, jotka vaarantaisivat paitsi itäuusmaalaisten avuntarvitsijoiden myös valtakunnallisesti merkittävien Kilpilahden öljysataman ja Loviisan ydinvoimalaitosalueen turvallisuuden.

– Uusien hyvinvointialueiden on pelätty muutoinkin hakevan sosiaali- ja terveystoimen paisuvien menojen katteeksi säästöjä pelastustoimesta. Näin ei tietysti saa tapahtua.

– Itä-Uudellamaalla pelastustoimen rahoitusvaje tarkoittaa kuitenkin väistämättä joko leikkaamista pelastuksesta tai sotesta, jos hallitus ei korjaa lakia, Vestman kuvaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut