Tuholaiset | Loviisan alakaupungissa rottaongelma - tuholaistorjunta käynnissä

Suomen tuholaistorjunta Oy:llä oli viime vuonna kymmenen rottatorjuntakohdetta Loviisan keskustan alueella.

– Kyllä. Rottaongelma on meillä. Olen törmännyt pihapiirissä kahdesti komeaan rottaan, ja lumessa on näkynyt rotan jälkiä. Niitä yritetään pyydystää myös vintiltä. Naapurissa on sama tilanne, kommentoi Loviisan alakaupungissa asuva nainen, joka ei halua nimeään julki.

– Jos näkee yhden, niitä on todennäköisesti monta. Meillä ei vielä sisällä ole niitä nähty, mutta jäljistä päätellen rottia on ollut syömässä viinirypäleköynnöksestä pudonneita marjoja, nainen arvioi.

Alakaupungin puutalossa asuva nainen kertoi pyytäneensä Suomen tuholaistorjunta Oy:ltä apua rottien karkottamiseksi. Edustaja kävi asettamassa ansoja ja myrkkyjä heille sekä naapurille.

– Olisivatkohan viemärirotat lähteneet liikkeelle, kun on alueella tehty katu- ja viemäritöitä. Pakkohan se on niitä torjua, jotta eivät pääse asettumaan taloksi, asukas pohtii.

Suomen Tuholaistorjunta Oy:n palvelupäällikkö Arvo Vuorisalo vahvistaa tiedon Loviisan keskustan alueen rottaongelmasta, ja torjuntatoimista.

– Viime vuoden aikana meillä oli kymmenkunta kohdetta viiden kilometrin sisällä Loviisan keskustasta, lähinnä alakaupungin alueella. Talven myötä tilanne paheni, kun rotat etsivät ruokaa ja lämpöä sisätiloista. Torjuntaa tehdään edelleen useassa kohteessa Loviisassa, Vuorisalo kertoi.

Jos niitä näkyy yksi, on niitä alueella useita.

Arvo Vuorisalo, tuholaistorjuja

Päätyönään tuholaisia torjuvan Vuorisalon mukaan tuholaistorjuntaan kannattaa ryhtyä heti, kun rotista tulee ensimmäinen havainto. Rotat ovat nopeita lisääntymään, jos niitä ei ryhdytä torjumaan ajoissa.

– Jos niitä näkyy yksi, on niitä alueella useita. Rotta on arka ja älykäs eikä helposti näyttäydy ihmisille, Vuorisalo tietää.

– Talvisaikaan rotat pyrkivät sisälle, jolloin rakenteista saattaa kuulua rapinaa sekä löytyä papanoita. Lumessa näkyy usein jälkiä, Vuorisalo kertoo.

Rottahälytyksen alussa Vuorisalo kartoittaa ensin kohteen ja rottaongelman laajuuden sekä valitsee sopivat menetelmät rottien torjumiseksi.

– Jokainen paikka ja tilanne on erilainen. Käytössä on sähköloukkuja, mekaanisia loukkuja sekä rotanmyrkkyjä, joita käytetään Tukesin määräysten mukaisesti.

– Sähköloukku antaa tietyllä taajuudella sähköiskun, joka pysäyttää rotan sydämen. Se on siistein ja kiltein tapa kuolla.

– Myös mekaaninen loukku toimii hyvin, mutta yhden rotan kuoleman seurauksena muut rotat oppivat yleensä välttämään loukkuja. Emot jopa opettavat poikasia varomaan loukkuja, Vuorisalo kertoo.

Rotanmyrkky on Vuorisalon mukaan edelleen selvästi tehokkain tapa rottien hävittämiseen.

– Torjunnassa pyritään silti rajoittamaan myrkyn käyttöä, koska siihen liittyy aina pieni sekundaarisen myrkytyksen riski eli myrkkyä saattaa tavalla tai toisella joutua esimerkiksi oravan, pikkulinnun tai kissan elimistöön, Vuorisalo toteaa.

Vähittäiskaupoissa ei Vuorisalon mukaan nykyisin enää myydä tehokkaita rotanmyrkkyjä, vaan pelkästään hiirenmyrkkyjä, jotka tehoavat hiiriin, mutta eivät rottiin.

Rotanmyrkkyjen teho perustuu antikoagulantteihin, joka ohentaa verta niin, että rotta kuolee vähän ajan kuluttua sisäiseen verenvuotoon. Muut rotat eivät osaa yhdistää lajitoverin kuolemaa myrkytettyyn syöttiin, vaan ahmivat pahaa aavistamatta samaa apetta.

– Myrkkysyötteihin on lisätty karvasaineita, jotta ne eivät pahanmakuisina maistu linnuille eikä oraville, mutta rotilla on pakonomainen tarve niitä jyrsiä, Vuorisalo kuvailee.

Rottaongelman torjuntajakso kestää Vuorisalon mukaan yleensä noin 3 kuukautta, ja maksaa yhteensä noin tuhat euroa kohteesta riippuen. Pari ensimmäistä viikkoa saattaa kulua ennen kuin arka ja älykäs rotta uskaltautuu lähellekään loukkuja tai myrkkyjä. Jakson päätteeksi Vuorisalo ohjeistaa asukkaita, jotta rottaongelma ei uusiutuisi.

Rottaongelma ei Vuorisalon mukaan ole yksin loviisalainen ilmiö. Rottia on ongelmaksi asti useimmissa kaupungeissa ja maaseudulla varsinkin.

– Teemme vuosittain noin 7 000 - 10 000 asiakaskäyntiä eri kohteissa Uudenmaan ja osin myös Päijät-Hämeen alueella eli 5 – 8 kohdekäyntiä päivittäin. En ole tarkemmin laskenut, mutta hävitämme vuosittain noin 10 000 - 15 000 rottaa, Vuorisalo summaa.

Espoolaisen Suomen Tuholaistorjunta Oy:n lisäksi Loviisan seudulla toimii myös muita tuholaistorjuntapalveluita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut