Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husilta harvinainen vetoomus sairastuneille – omikron ruuhkautti päivystyksen pahoin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivystykset, ensihoito ja päivystyspuhelinpalvelu ovat ruuhkautuneet niin pahoin, että Hus vetoaa jo alueen asukkaisiin:

– Toivomme, että ihmiset miettisivät, vaatiiko heidän oireensa välitöntä kiireellistä hoitoa vai voiko oireen hoitaa esimerkiksi seuraavana päivänä terveysasemalla tai itsehoito-ohjeilla. Mikäli asiasta on epävarma kannattaa käyttää esimerkiksi sähköistä Oma olo -palvelua tai soittaa Päivystysavun numeroon 116117. Päivystysapuun ei tule kuitenkaan soittaa koronatestaukseen liittyvissä asioissa, neuvoo tiedotteessa toimialajohtaja Maaret Castrén.

Ensihoitoon on Husin mukaan ohjautunut merkittävä määrä tarpeettomia hälytyksiä.

– On hyvä muistaa, että ensihoito auttaa nimenomaan hätätilanteissa, kun ihmisen henki ja terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. Tällöin tulee soittaa numeroon 112, muistuttaa tiedotteessa ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma.

Myös koronatestaus on Husissa niin ruuhkautunut, että käytettävissä oleva testauskapasiteetti ei riitä enää edes välttämättömimpien koronaepäilyjen tutkimiseen. Jonot testiin ovat mittavat.

Husin mukaan testeistä jo yli 30 prosenttia on positiivisia ja koronatartunnoista 90 prosenttia on todennäköisesti omikron-virusvarianttia.

Tiistaina koko maassa raportoitiin 5 492 uutta koronavirustartuntaa, joista 2 724 oli Hus-alueella.