Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taija Mäntylä salsaa ja polkkaa samalla, kun maalaa, Sami Helin palautti ilon rakkaaseen tekemiseen burnoutin kautta – tällaisia ovat Galleria Almin seinillä nähtävien teosten tekijät, yläkerrassa myös lasten taidetta

Almintalossa avautuivat tiistaina Galleria Almin vuoden ensimmäiset kolme näyttelyä, jotka ovat esillä 23. tammikuuta asti. Yläkerrassa seinille on ripustettu lasten näyttely. Teoksissa näkyy syksyn lehtiä, vesimelonia, sateenkaarta,..

– Loviisan taidekeskus Almintalo ry on tehnyt kaupungin kanssa yhteistyötä. On ollut ilo katsoa lasten intoa taiteen luomisessa ja värien käytössä, puheenjohtaja Tora Öhrström toteaa.

Alakerrassa Sami Helinin täytettävällä tussilla luotujen teosten sävyt ovat lähtöisin aivan muusta kuin ilosta.

– Tällaista paskaa, Helin toteaa lähestyessään teoksillaan sommiteltua huonetta.

Pitkällä seinällä on pystysuuntaisesti aseteltuja triptyykin omaisia teoksia. Uuvuksissa-näyttelyn teokset kertovat Helinin omaa tarinaa, joka alkoi viime syksynä. Itse asiassa mies tietää sille vielä paremman nimityksen.

Purin tunteitani teoksiin. Teosten tekeminen oli minulle omaa terapiaa.

– Burn out.

Ammatikseen piirtämistä opettava Helin havahtui vakavan asian äärelle, joka palautti jälleen ilon rakkaaseen taiteen muotoon.

– Purin tunteitani teoksiin. Teosten tekeminen oli minulle omaa terapiaa. Ympärilläni tapahtui paljon; koronatilanne, läheisiä menehtyi, etätyöt tulivat kuvioihin. Ei voi puolisoakaan liikaa kuormittaa.

Reunimmaisissa ruskean sävyisissä esiintyvä hahmo yrittää suojata itseään pikkuruisella cocktail-sateenvarjolla päälle kaatuvalta kuralta.

Seuraavat teokset ovat myrkyn vihreitä ja harmaita. Seinän oikean laidan teoksissa mieshahmo alkaa olla jo sinut itsensä kanssa ja kaikki onkin hyvin. Heliniä ruskeasävyiset teokset hieman jo huvittavat.

Vasemmalla seinällä on töitä, joissa henkilö laskee käsistään jotakin sydämen mallista. Anonyymitaiteilija Banksyn innoitus näkyy vahvana.

– Kävin katsomassa Mänttä-Vilppulassa Banksyn näyttelyn. Sain inspiraatiota sieltä.

Toisessa huoneessa on Taija Mäntylän viime vuonna syntyneitä värikkäitä töitä.

Taiteilija esittelee teosta, jonka voisi kuvitella olevan vaikka iloisen vauhdikkaasta salsatuokiosta Havannan sykkeestä. Vaikutelma ei olekaan täysin tuulesta temmattu. Teos on syntynyt tanssien.

– Käytän paljon värejä enkä halua pakottaa niitä. Annan värien sekoittua siveltimen, rätin, maalausveitsen tai kengän avulla.

Mäntylä näyttää sosiaaliseen mediaan jakamaansa videota, jolle hän on taltioinut teoksen syntyä. Musiikkia, tanssimista, taiteilua.

– Olemme mieheni kanssa harrastaneet paritanssia 11 vuotta. Aloitin maalaamisen vuonna 1998. Kaikki alkoi siitä, kun selvännäkijä sanoi, että näkee värit ympärilläni. Olen pitänyt taukojakin, mutta lokakuussa 2020 korona-aika vapautti jälleen luovuuteni ja aloin maalata pitkän tauon jälkeen intohimoisesti ja vahvasti intuition kautta. Perustin Instagram-tilin, jonne laitoin kuvia maalauksistani, taiteilija kertoo.

Somepostaukset ovat siivittäneet Mäntylän taidetta myös ulkomaille. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmänäyttelyissä aina Italiassa asti.

– M.a.d.s. gallerian (Italia) taidekuraattori otti yhteyttä loppuvuonna 2020 ja pyysi minua mukaan digitaaliseen näyttelyyn.

Almintalon näyttelyt ovat auki tiistaista sunnuntaihin 4. – 23. tammikuuta kello 11–18.