Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisille ilotulitteista jo 200 hälytystä, vaikka uusivuosi ei ole edes alkanut – "Aina kun vuodenvaihde lähestyy, ilotulitteita koskevat hätäilmoitukset lisääntyvät"

Vaikka uudenvuoden ilotulitteita saa ampua vasta huomisesta kello 18 alkaen, poliisilla on ollut jo 200 ilotulitteisiin liittyvää tehtävää. Asiasta kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Vahinkojakin on jo syntynyt: esimerkiksi Vantaalla ravintolan terassille ammuttu ilotulite sytytti keskiviikkona palon, jonka sivullinen onnistui sammuttamaan lumella. Tapauksesta kertoi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Twitterissä.

– Aina kun vuodenvaihde lähestyy, ilotulitteita koskevat hätäilmoitukset lisääntyvät, sanoo Arvelin.

Viime vuodenvaihteessa hätäilmoituksia ja tehtäviä tuli noin 500, mistä noin 400 uudenvuoden aattona ja noin 100 uudenvuodenpäivänä. Lukuihin sisältyvät kaikki ilotulitteisiin liittyvät ilmoitukset, kuten väärään aikaan paukuttelu ja vahinkojen aiheuttaminen ilotulitteilla.

Tämän vuoden lukuun saattaa Arvelinin mukaan vaikuttaa se, että eri tahot ovat julkisuudessa toivoneet ilotulitteiden käytön välttämistä.

Ilotulitusrikokset paljastuvat Arvelinin mukaan useimmiten juuri ilmoitusten perusteella.

– Joskus käy sellainenkin tuuri, että poliisipartio sattuu ajamaan paikalle.

Kun poliisi lähtee liikkeelle ilmoituksen perusteella, jäljellä on usein enää roskat. Joskus poliisi kuitenkin yhyttää tekijät paikalta tai sieltä poistumasta, ja silloin rapsahtavat armotta sakot.