Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ydinvoima | Posiva haki käyttölupaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukselle

Olkiluodon kallioperään loppusijoitetaan myös Loviisan ydinvoimalaitoksen käytetty polttoaine. Vuoteen 1996 saakka Loviisan käytetty ydinpolttoaine kuljetettiin junilla Venäjän Tseljabinskissä sijaitsevalle Majakin jälleenkäsittelylaitokselle.

Posiva Oy on tänään, 30. joulukuuta 2021 jättänyt käyttölupahakemuksen Valtioneuvostolle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle Eurajoen Olkiluodossa.

Posiva hakee käyttölupaa Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitosyksikön käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseksi yhteensä 6 500 uraanitonnille. Toimintaa varten Posivalle on jo aiemmin myönnetty kaksi periaatepäätöstä ja rakentamislupa, kertoo Posiva tiedotteessaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) käsittelee käyttöluvan ja vie sen valtioneuvostolle hyväksyttäväksi. Säteilyturvakeskus (STUK) laatii siitä turvallisuusarvion ja valvoo ydinlaitoksen rakentamista ja käyttöönottoa. Varsinaisen loppusijoittamisen on tarkoitus alkaa 2020-luvun puolivälissä. Loviisan ydinvoimalaitoksen käytettyä uraanipolttoainetta säilytetään jäähdytetyissä varastoaltaissa Hästholmenin voimalasaarella.

Posivan toimitusjohtaja Janne Mokan mukaan käyttölupahakemuksen jättäminen on merkittävä askel koko päästöttömälle ja ilmastoystävälliselle ydinenergia-alalle.

– Voimme kaikki olla ylpeitä siitä, että ydinenergian käytön eri osapuolet Suomessa ovat toimineet pitkäjänteisesti ja vastuullisesti, ja Posivalla on siten edellytykset aloittaa käytetyn polttoaineen turvalliseksi osoitettu loppusijoitus ensimmäisenä maailmassa täällä Olkiluodossa. Meillä on ratkaisu, Mokka sanoo tiedotteessa.

– Vuosikymmenien työ pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseksi ja Olkiluodon olosuhteisiin soveltuvan loppusijoituslaitoskonsepti onkalon kehittämiseksi on nyt saatu valmiiksi ja voimme keskittyä kapselointi- ja loppusijoituslaitoksien laiteasennuksiin, käyttöönottoon ja käyttötoiminnan valmisteluun.

Monialainen projekti on yhtiön mukaan vaatinut ja vaatii maailmanluokan osaamista. Sen pääosassa ovat olleet turvallista loppusijoituskonseptia yli 40 vuoden ajan kehittäneet oma henkilöstö sekä laaja kumppaniverkosto.

Posivan kehitysjohtaja Tiina Jalosen mukaan tulevaisuus näyttää nyt lupaavalta.

– Tulevan loppusijoituksen turvallisen käyttötoiminnan lisäksi kehitämme edelleen konseptiamme teollisempaan suuntaan ja tuemme tytäryhtiömme Posiva Solutionsin visiota tehdä hankkeemme aikana kertyneestä osaamisesta menestyvä suomalainen vientituote, Jalonen kertoo tiedotteessa.

Linkki käyttölupahakemukseen.