Vuosi vaihtuu näillä näkymin kylmenevässä säässä, selviää Ilmatieteen laitoksen tänään julkaisemasta ennusteesta.
Etelässä ja keskisessä Suomessa sataa vielä perjantain vastaisena yönä ja aluksi sade tulee vetenä, mutta uudenvuoden aattona sää alkaa kylmentyä koko maassa ja sateet muuttuvat lumeksi.
Vaikka sää kylmenee, pakkanen ei eteläisen Suomen juhlijoita kovin pahasti pure. Lämpötila vaihtelee nollan ja viiden pakkasasteen välillä sekä etelässä että Keski-Suomessa. Pohjoisessa pakkanen voi kiristyä 15 asteeseen, Pohjois-Lapissa on paikoin kylmempääkin.
Uudenvuoden päivänä pakkasta on maan etelä- ja keskiosassa päivällä 5–13 astetta, pohjoisessa 13–20 astetta.
Uudenvuoden aatto valkenee sateisena, mutta sateet väistyvät päivän aikana vähitellen itään ja sää alkaa poutaantua. Lounaissaaristossa tulee vielä uudenvuodenaattonakin lumikuuroja.
– Lumisateita kertyy perjantaina 2–6 cm maan itä- ja pohjoisosapainotteisesti, etelän vesisateet jäänevät vähäisiksi, sanoo tiedotteessa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.
Autoilijat saavat varautua perjantaina huonoon ajokeliin, mutta tilanne kohentuu päivän aikana pohjoisesta alkaen ja lauantaina keli on jo hyvä koko maassa.
Sunnuntaina uusi laaja lumisadealue levittäytyy lännestä maahamme, sää lauhtuu maan länsiosassa ja etelärannikolla sade voi tulla ajoittain myös vetenä. Ajokeli samalla huononee lännestä alkaen suuressa osassa maata.
Vuodenvaihteesta on ennusteen mukaan tulossa melko tavanomainen.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lämpötilat ovat vuodenvaihteessa nimittäin tyypillisesti koko maassa alimmillaan pakkasen puolella, mutta vuorokauden ylin lämpötila voi etelässä ja lännessä käväistä hieman plussalla.
Vuorokauden alin lämpötila on vuodenvaihteessa tavallisesti maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä.
Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta. Se mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.
Lunta on vuodenvaihteessa tyypillisesti maan eteläosassa ja länsirannikolla 1–10 senttimetriä, maan keskiosassa 10–30 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 20-40 senttiä.
Osassa Lappia ja Koillismaata lumensyvyys on 40–60 cm, sen sijaan lounaissaaristossa on paikoin täysin lumetonta.
Enimmillään lunta on ollut uutenavuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa noin metrin.
Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 senttimetriä. Se mitattiin 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.
Vuosi 2021 otettiin vastaan koko maassa leudossa ja pilvisessä säässä. Lämpötila oli laajalti hieman plussan puolella, ainoastaan Lapissa lämpötila pysyi enimmäkseen pikkupakkasella.
Ylimmillään lämpötila oli lounaissaaristossa, missä lämpötila kohosi +5 asteen tienoille.
Kylmimmät lukemat olivat Lapissa paikoin noin -7 asteessa. Vuoden vaihtuessa lämpötila laski kuitenkin lähes koko maassa hieman nollan alapuolelle.
Suuressa osassa Suomea oli lunta, ainoastaan etelä- ja lounaisrannikko olivat lumettomia. Itään ja maan keskivaiheille saatiin uutta lunta yleisesti 5–10 cm. Uudenvuodenpäivänä lumensyvyys oli maan etelä- ja länsiosan lumisilla alueilla 2–15 cm, idässä 10–30 cm ja pohjoisessa 15–40 cm.