Sote-palveluissa otetaan pian entistä tarkempi linja siihen, että työntekijät eivät aiheuta lähikontakteissa tartuntariskiä asiakkaille.
Lähikontaktissa asiakkaisiin saa lähtökohtaisesti olla vain sote-työntekijä, jolla on täysi rokotussuoja koronavirukselle. Tai sitten sote-työntekijällä on oltava enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun taudin antama suoja covid-19-tautia vastaan.
Eduskunta hyväksyi lain sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä koskevista koronarokotuksista tiistaina.
Täysistunnossa lakiesityksen hylkäämistä koskeva esitys hävisi äänin 107–32.
Lain mukaan henkilö, jolla on lääketieteellinen syy sille, ettei hän voi ottaa covid-19-rokotetta, voi työskennellä osoittamalla aina enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun negatiivisen testituloksen.
Eduskunnan tiedotteessa kerrotaan myös, että työnantaja voi erityisestä syystä käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelyyn henkilöä, jolla ei ole riittävää suojaa covid-19-tautia vastaan.
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta sisälsi myös kohdat täyttä koronarokotussuojaa vailla olevan työntekijän käytöstä erityisen syyn perusteella.
Erityisenä syynä suojaamattoman henkilöstön käyttämiselle voi olla suojan edellytykset täyttävän henkilöstön puute tilanteissa, joissa asiakkaiden tai potilaiden turvallisuus edellyttää henkilöstön läsnäoloa eikä vaatimukset täyttävää henkilöstöä ole nopeasti tai ylipäänsä saatavilla.
Lisäksi erityisenä syynä on pidettävissä tilannetta, jossa henkilö on aloittanut covid-19-rokotesarjan, mutta ei vielä ole saanut täyttä rokotesarjaa rokotteiden antovälistä johtuen.
Jo lakia valmisteltaessa on katsottu, että suojaamattoman henkilökunnan käytölle erityisestä syystä on asetettava korkea kynnys.
Työnantajalla on jatkossa velvollisuus huolehtia siitä, että sote-henkilöstö ei aiheuta potilaille ja asiakkaille koronatartuntariskiä.
Eduskunnan tiistaina lähettämässä tiedotteessa kerrotaan myös, että tartuntatautilaki sisältää jo nyt säännökset sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijältä edellytettävästä rokotesuojasta.
Väliaikaisella sääntelyllä täsmennetään, että jo voimassa olevaan lainsäädäntöön perustuva velvoite koskee myös covid-19-tautia.
Laki ehdotetaan tulevan voimaan mahdollisimman pian ja olemaan voimassa ensi vuoden loppuun asti.
Sääntelyyn ehdotetaan kuukauden siirtymäaikaa, jotta työnantajat ehtivät varmistua henkilöstön suojan riittävyydestä ja ryhtyä mahdollisesti tarvittaviin muihin toimenpiteisiin ja rokottamaton henkilökunta voi tarvittaessa aloittaa rokotesuojan hankkimisen.