Koronarokotukset suojaavat lapsia tehokkaasti tartunnoilta. 11-vuotiailla on havaittu jopa kaksinkertainen määrä tartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna, kerrotaan Helsinki Graduate School of Economicsin (Helsinki GSE) tiedotteessa.
Koronatalouden tutkimusryhmä Tilannehuoneen tänään torstaina julkaistuihin tietoihin perustuen mRNA-rokotteet näyttävät suojaavan hyvin tartunnoilta rokotettuja lapsia.
Tiedotteen mukaan tartuntatautitietojen perusteella nähdään, että 11- ja 12-vuotiaiden lasten tartunnat kehittyivät pitkälti samalla tavalla aina tähän syksyyn asti. Kun rokotukset 12–15-vuotiaille alkoivat elokuussa, voitiin 11-vuotiailla havaita selkeästi enemmän tartuntoja kuin 12-vuotiaiden ikäryhmässä.
– On yllättävää, että erot ovat näinkin selkeitä. Viimeisten viikkojen aikana tartuntoja on ollut 11-vuotiailla jopa kaksi kertaa enemmän kuin 12-vuotiailla. Ei ole poissuljettua, että rokottaminen olisi vaikuttanut myös testeihin hakeutumisen kynnykseen. Ero rokottamattoman ja rokotetun ikäryhmän välillä on joka tapauksessa merkittävä, kertoo tiedotteessa tutkimusryhmän johtaja Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen.
Tohtorikoulutettava Milla Hägg arvioi, että tartuntojen lisäys 12-vuotiailla näyttäisi olevan maltillista. Hänen mukaansa tätä voi selittää myös toisten rokotusten kasvu viime viikkoina.
Torstaina julkaistuista aineistoista käy myös ilmi, miten rokotukset ovat vaikuttaneet eri toimialojen työntekijöiden tartuntoihin. Tartuntoja löytyy edelleen samoista ammateista kuin keväällä, mutta rokotetuilla alakohtainen vaihtuvuus on tasoittunut.
– Rokotusten vaikutukset näkyvät selvästi alakohtaisessa tarkastelussa. Tartunnat jakautuvat hyvin tasaisesti rokotetun ryhmän sisällä toimialasta riippumatta, sanoo tiedotteessa tutkimusryhmän avustaja Helena Rantakaulio.
Alakohtaiset erot kuitenkin isoja, kun tarkastellaan rokottamattomia.
– Rokottamattomilla näyttää olevan vaihteleva riski riippuen siitä, millä alalla työskentelee. Tämä tukee Tilannehuoneen aikaisempaa havaintoa alakohtaisista riskeistä saada koronatartunta. Rokotukset näyttäisivät poistavan tätä riskiä tehokkaasti, arvioi Rantakaulio.